Όλοι γνωρίζουμε ότι το μπρόκολο κάνει καλό στην υγεία. Ωστόσο, μπορεί να μην γνωρίζετε πόσο ωφέλιμο είναι και που ακριβώς μπορεί να σας βοηθήσει ή και τους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που μπορείτε να το εντάξετε στην διατροφή σας.

*Μπρόκολο.. «προστάτης» της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν μία από τις βασικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Τα σταυρανθή λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του μπρόκολου, προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας τις βλάβες στις αρτηρίες που οδηγούν σε σκλήρυνση, η οποία είναι συχνά πρόδρομος για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

*Για γερά κόκαλα

Το μπρόκολο είναι μοναδικό δεδομένου ότι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον σχηματισμό οστών και την πρόληψη της απώλειας οστικής πυκνότητας.

Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνη Κ, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο, εκτός από χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α και Γ και βιταμίνες Β. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν την οστική μάζα και την δύναμη των οστών.

*Πιθανόν να μειώνει το κίνδυνο καρκίνου

Το μπρόκολο είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, στην οποία επίσης περιλαμβάνονται το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το kale αλλά και τα χόρτα.

Αυτή η ομάδα λαχανικών περιέχει φυσικές ενώσεις που συνδέονται με την πρόληψη του καρκίνου, χάρη στην ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τις καρκινογόνες ουσίες και να αποτρέπουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

*Συμβάλλει στην φυσική αποτοξίνωση

Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι φυσικές ενώσεις στο μπρόκολο δρουν επίσης σαν αποτοξινωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθούν στην «απενεργοποίηση» δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών ή στην απομάκρυνσή τους από το σώμα πιο γρήγορα.

Απολαύστε ωμό μπρόκολο βυθίζοντας το σε χούμους, καρυκευμένο ταχίνι ή guacamole. Ψιλοκόψτε ή τεμαχίστε το και προσθέστε το σε σαλάτες. Για να διατηρήσετε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο μαγειρεμένο μπρόκολο, ψεκάστε το και στη συνέχεια ψιλοκόψτε με πέστο με βάση το παρθένο ελαιόλαδο χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: