Πόσες φορές έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι για να χάσετε βάρος θα πρέπει να παραλείψετε το βραδινό; Στην πραγματικότητα, αυτός δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας διαδεδομένος μύθος. Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα, ούτε το δείπνο ούτε η ώρα που θα το καταναλώσετε πρόκειται να καθορίσουν το αν θα χάσετε ή θα πάρετε βάρος. Για αυτό ευθύνονται οι συνολικές θερμίδες που θα προσλάβετε μέσα στην ημέρα. Έτσι, όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας είναι περισσότερες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός σας, τότε θα βλέπετε το βάρος σας να αυξάνεται.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να τρώτε το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας σας το μεσημέρι, καθώς οι ώρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι να κοιμηθείτε, σας προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες να το κάψετε. Άλλωστε, δεν πρέπει να τρώτε ένα μεγάλο γεύμα πριν τον ύπνο (είτε τον μεσημεριανό είτε τον βραδινό), καθώς μπορεί να προκύψουν δυσκολίες πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, αλλά και υποβάθμιση της ποιότητας του ύπνου σας.

Επομένως, είναι σημαντικό το βραδινό σας να προηγείται του ύπνου τουλάχιστον 2-3 ώρες και να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό, ώστε να ο οργανισμός σας να έχει τον απαραίτητο χρόνο να το χωνέψει.

Ιδέες για ισορροπημένο βραδινό

Το βραδινό πολλές φορές σαμποτάρει την προσπάθεια για αδυνάτισμα, αφού το τέλος της ημέρας μπορεί να σας βρίσκει χωρίς την παραμικρή διάθεση να ετοιμάσετε κάτι υγιεινό. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι για να νικήσετε τους πειρασμούς και να αποκτήσετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, ενισχύοντας παράλληλα την απώλεια βάρους.

Εμείς σας δίνουμε μερικές επιλογές που μπορείτε να εντάξετε στο βραδινό σας όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε:

  • Λίγο καστανό ρύζι με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • 1 καλαμάκι κοτόπουλο και μία μεγάλη σαλάτα
  • Ομελέτα με 2 αβγά, λαχανικά, μανιτάρια και σαλάτα
  • Μια μεγάλη σαλάτα με ποικιλία λαχανικών, λίγο ελαιόλαδο, μικρή ποσότητα πρωτεΐνης (τυρί, κοτόπουλο, τόνο, αυγό) και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης
  • Ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί άπαχο και γαλοπούλα, μαζί με μια σαλάτα
  • Μια φρουτοσαλάτα με 2 φρούτα εποχής, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, λίγο μέλι και δημητριακά ολικής άλεσης ή λίγους ξηρούς καρπούς
  • Γάλα χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης
  • Ένα μέτριο παξιμάδι με ένα μικρό κομμάτι φέτα και λίγη ντομάτα