Aν τώρα ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη γυμναστική στο σπίτι, θα πρέπει από την αρχή να αντιληφθείτε τη σημασία της προθέρμανσης και τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει ποτέ να την παραλείπετε. Δυστυχώς, πολλοί αρχάριοι, είτε από άγνοια είτε από έλλειψη χρόνου, προσπερνούν την προθέρμανση και ξεκινούν από το κυρίως πρόγραμμα. Mάλιστα, μερικές φορές το τίμημα είναι άμεσο και εμφανίζεται με θλάση στους μυς ή στους συνδετικούς ιστούς, που μπορεί να επιδεινωθεί με τον χρόνο, ή μειωμένη απόδοση στην προπόνηση.

Mε την έννοια προθέρμανση εννοούμε την ελαφριά μυϊκή προσπάθεια με την οποία προετοιμάζεται το νευρομυϊκό σύστημα για την εντονότερη μυϊκή άσκηση που θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Η προθέρμανση αποτελεί το βασικό στοιχείο για τον σχεδιασμό και την έναρξη ενός σωστού προγράμματος άσκησης, καθώς σας βοηθά να αποφύγετε τα μικροπιασίματα ή τους τραυματισμούς και τις θλάσεις στους μυς.

Γιατί είναι απαραίτητη

H προθέρμανση πρέπει να γίνεται στην αρχή κάθε προγράμματος, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πριν την προπόνηση αυξάνει την αιμάτωση των μυών, δημιουργεί μεταβολικές προσαρμογές για την επιβάρυνση που θα ακολουθήσει και προστατεύει το μυϊκό σύστημα από κακώσεις.

Τι σας προσφέρει 

  • Προετοιμάζει το σώμα σας να δεχτεί την επιβάρυνση που θα ακολουθήσει
  • Αυξάνει τον μεταβολισμό και τη θερμοκρασία του σώματός σας
  • Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και κατ’ επέκταση την καρδιακή παροχή
  • Μειώνει τις πιθανότητες να τραυματιστείτε
  • Βελτιώνει την ελαστικότητα των μυών, των συνδέσμων και των τενόντων σας
  • H καρδιά σας είναι σε θέση να ανταπεξέλθει καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες όταν αυτό γίνει προοδευτικά και έτσι, αποφεύγονται οι αρρυθμίες

Δείτε ένα 5λεπτο πρόγραμμα για προθέρμανση πριν τη γυμναστική στο σπίτι: