Μετά από έναν μακρύ χειμώνα μειωμένης δραστηριότητας ή αδράνειας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να βγείτε έξω και να προπονηθείτε, όπως και πριν, μόλις βελτιωθεί έστω και λίγο ο καιρός. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέξετε προκειμένου να αποφύγετε τους τραυματισμούς.

Πώς θα επανέλθουμε στην γυμναστική μας

Μερικές συμβουλές από τους ειδικούς του fitness για να τονώσουμε ομαλά την φυσική μας δραστηριότητα, περιλαμβάνουν:

Αργά αλλά σταθερά

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε αργά αλλά σταθερά. Για αυτό προσπαθήστε να ασκηθείτε 3-4 φορές την εβδομάδα, εναλλάσσοντας τις μέρες. Για να αποφύγετε τους μυϊκούς πόνους και τους τραυματισμούς μην γυμναστείτε υπερβολικά το Σαββατοκύριακο και αφεθείτε την υπόλοιπη εβδομάδα.

Σταδιακή αύξηση

Η αύξηση του ρυθμού, της έντασης, της διάρκειας και της δυσκολίας της προπόνησή σας θα πρέπει να γίνει σταδιακά για την αποφυγή τραυματισμών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον επτά ημέρες πριν να αλλάξετε κάτι και να αυξήσετε την ένταση.

Μην γυμνάζεστε όσο πονάτε

Καθώς επιστρέφετε στην γυμναστική σας την άνοιξη, μπορεί να αντιμετωπίσετε ορισμένους μικρούς μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζετε έντονο πόνο, που δεν υποχωρεί ή είναι ασυνήθιστος μην γυμναστείτε, καθώς ενδέχεται να προκαλέσετε τραυματισμό. Χαλαρώστε και κάντε κάποιες ασκήσεις stretching για να τονώσετε τους μυς και να απαλύνετε τους πόνους.

Εναλλαγή προπονήσεων

Η εναλλαγή των προπονήσεων σας θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την απόδοσή σας, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο τραυματισμών. Συμμετέχοντας σε μια ποικιλία διαφορετικών δραστηριοτήτων, όπως τρέξιμο, προπόνηση με βάρη, πεζοπορία κι οτιδήποτε άλλο σας ταιριάζει περιορίζεται την πίεση σε μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα.

Γυμναστείτε με άλλους στο ίδιο fitness level

Εάν μπορείτε να βρείτε μερικά άτομα με το ίδιο επίπεδο φυσικής κατάστασης και στόχους όπως εσείς, μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε με καλό ρυθμό, δίχως να βιάζεστε ή να παραμελείτε τους fitness στόχους σας. Οι προπονήσεις με πιο κατάλληλα άτομα μπορούν να σας ενθαρρύνουν και να σας βοηθήσουν να βελτιωθείτε.