Εάν περπατάτε συχνά με τον σύντροφό σας, ίσως να θέλετε να προσέξετε την ταχύτητά σας, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Purdue, διαπιστώθηκε ότι τα ζευγάρια συχνά μειώνουν την ταχύτητά τους όταν περπατούν μαζί ενώ μειώνεται περαιτέρω όταν κρατιούνται χέρι – χέρι.

Ο σύντροφός σας η επιρροή σας

Η μελέτη εξέτασε τους χρόνους περπατήματος και τις ταχύτητες βάδισης 141 ατόμων από 72 ζευγάρια. Οι συμμετέχοντες κυμαίνονταν από την ηλικία των 25-79 ετών και βρίσκονταν σε πολλά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων διαδρομών με ή και χωρίς εμπόδια, περπατούσαν μαζί, περπατούσαν παράλληλα κρατώντας χέρια ή και περπατούσαν ξεχωριστά.

«Στη μελέτη μας, εστιάσαμε σε ζευγάρια επειδή οι σύντροφοι σε δεσμευμένες σχέσεις συχνά παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη για να προωθήσουν ο ένας τον άλλον υγιείς τρόπους ζωής, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης» εξηγεί δρ. Melissa Franks, αναπληρώτρια καθηγήτρια για την ανθρώπινη ανάπτυξη και οικογενειακές μελέτες.

Γιατί είναι σημαντική η ταχύτητα

«Εάν κάποιος επιβραδύνει σημαντικά όταν περπατά με κάποιον άλλο, αυτό θα μπορούσε να αναιρέσει ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία που θα είχατε αν περπατούσατε μόνοι σας σε πιο γρήγορο ρυθμό» επισημαίνει δρ. Libby Richards, αναπληρωτής καθηγητής νοσηλευτικής.

«Η ταχύτητα βάδισης είναι σημαντική επειδή σχετίζεται με τη γενική υγεία. Η τυπική ταχύτητα βάδισης είναι προγνωστική για τον κίνδυνο πτώσης, τη λειτουργική ικανότητα, την ανάκαμψη της αναπηρίας και τη θνησιμότητα» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι κοινές παρεμβάσεις άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της δύναμης, του συντονισμού και της πολυτροπικής προπόνησης, είναι όλες αποτελεσματικές στην αύξηση της ταχύτητας βάδισης. Αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν επίσης να καθυστερήσουν την έναρξη της βραδύτερης ταχύτητας βάδισης και να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απώλειας ταχύτητας βάδισης.

Κανένας τύπος προπόνησης δεν είναι καλύτερος από το άλλο, σύμφωνα με τους ερευνητές ενώ το ίδιο ισχύει και για τη δραστηριότητα με την οποία είναι πιθανό να ακολουθήσετε.