Σας έχει τύχει ενώ βρίσκεστε στην μέση μιας προπόνησης να θέλετε να τα παρατήσετε και να μην ολοκληρώσετε τα σετ ή να μειώσετε τα λεπτά που θα τρέξετε; Εάν ναι, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι απολύτως φυσιολογικό ενώ αποκαλύπτουν τον χρυσό κανόνα του «Power of One», που θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε.

Τι είναι ο κανόνας «Power of One»

Οι ειδικοί στον τομέα του fitness μας προτείνουν να ακολουθήσουμε τον κανόνα «Δύναμη του ενός», καθώς έτσι θα αλλάξει ο τρόπος σκέψης σας και θα καταφέρετε να επικεντρωθείτε περισσότερο στην προσπάθειά σας και αυτά που κάνετε.

Σύμφωνα με τον κανόνα, όταν νιώθετε ότι είστε έτοιμοι να τα παρατήσετε, δοκιμάστε να συνεχίσετε ό,τι και αν κάνετε για περίπου ένα λεπτό και να επανεκτιμήσετε πώς αισθάνεστε μετά από αυτό. Είναι μια ιδεολογία που γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι, αλλά είναι τόσο ισχυρή και συχνά το ξεχνάμε, επισημαίνουν οι ειδκοί.

Η ιδέα του «Power of One» μπορεί να μεταφραστεί σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης ή και του επαγγελματικού τομέα.

Το μάθημα που παίρνουμε όταν τα παρατάμε

Η instructor Ally Love επισημαίνει ότι όταν ένας ασκούμενος έχει την αυθόρμητη και έντονη τάση να τα παρατήσει, τον ενθαρρύνει πράγματι να το κάνει. Όπως αναφέρει «μας λένε συνεχώς το αντίθετο, να προχωρήσουμε παρά οποιοδήποτε συναισθηματικό ή φυσικό εμπόδιο συναντήσουμε.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να τιμήσουμε όλα αισθανόμαστε μια δεδομένη στιγμή και να αφουγκραστούμε το σώμα μας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα ολοκληρώσουμε τρία σετ ή ότι δεν θα τρέξουμε όσο ορίσαμε.

«Δεν μας αρέσει το αίσθημα που ακολουθεί αφού σταματήσουμε, αλλά δεν τα παρατήσουμε ποτέ και αν δεν βάλουμε ποτέ τον εαυτό μας σε αυτήν τη θέση, δεν θα γνωρίσουμε αυτό το άβολο συναίσθημα, που θα μας κινητοποιήσει μελλοντικά, βοηθώντας μας να αλλάξουμε τρόπο σκέψης» εξηγεί.

Ένα λεπτό την φορά

Όταν θέλετε να επιβραδύνετε ή να σταματήσετε εντελώς, σκεφτείτε τον κανόνα της δύναμης του ενός λεπτού, του ενός βήματος, του ενός σετ. «Επειδή τις περισσότερες φορές πιστεύουμε ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε τα πάντα, τείνουμε να ξεχνάμε ότι θα τα καταφέρουμε κάνοντας μόνο ένα βήμα την φορά.

Είναι αργά, μικρά στοιχεία που διαμορφώνουν ένα σύνθετο αποτέλεσμα» επισημαίνει η Ally Love. Το περιγράφει ως ένα εργαλείο, το οποίο μπορείτε να αξιοποιήσετε για να είστε πιο παρόντες και να πάρετε τα οφέλη από ό, τι κάνετε για ένα λεπτό κάθε φορά.

Η ιδέα του «Power of One» σάς επιτρέπει να καθορίσετε τη μέτρηση επιτυχίας σας για μια δεδομένη προπόνηση. Έτσι, μόλις τελειώσει αυτό το λεπτό, εναπόκειται σε εσάς να προσδιορίσετε εάν έχετε επιτύχει τον στόχο σας, εάν μπορείτε να συνεχίσετε, εάν πρέπει να επιβραδύνετε ή εάν πρέπει να σταματήσετε.