Μετά την αναστολή χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, η εταιρεία δήλωσε την Τρίτη ότι θα καθυστερήσει την παράδοση των εμβολίων της κατά του κοροναϊού. στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κολοσσός φαρμακευτικών – και όχι μόνο προϊόντων – ανακοίνωσε επίσης πως επανεξετάζει τα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων σε ανθρώπους που έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Ε.Ε. παρέλαβε χθες τα πρώτα εμβόλια της εταιρείας, ενώ στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη η άφιξη της πρώτης παρτίδας (33.600 δόσεις) και την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου, θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

«Πάγωσαν στις ΗΠΑ οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

Νωρίτερα, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ συνέστησαν την Τρίτη να «παγώσει» η χρήση του εμβολίου της J&J κατά της COVID-19, καθώς έξι γυναίκες κάτω των 50 ετών παρουσίασαν σπάνιες θρομβώσεις μετά τη λήψη του εμβολίου.

Όλα τα περιστατικά κατεγράφησαν σε γυναίκες μεταξύ 18 και 48 ετών. Μια εξ αυτών πέθανε, ενώ μια άλλη νοσηλεύεται στη Νεμπράσκα σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους New York Times.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχουν ήδη εμβολιαστεί επτά εκατομμύρια πολίτες.

Το επόμενο διάστημα, επιστήμονες του FDA και του CDC αναμένεται να εξετάζουν από κοινού την πιθανότητα σύνδεσης του εμβολίου και των θρομβώσεων, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η χρήση του εμβολίου θα συνεχίσει να επιτρέπεται για όλους τους ενήλικες ή θα υπάρξουν περιορισμοί. Ήδη, αύριο έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής του CDC.

Προειδοποίηση και από τον ΕΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική ανακοίνωση είχε προβεί την περασμένη Παρασκευή και η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC), ανακοινώνοντας τέσσερα σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό με το εν λόγω σκεύασμα: ένα στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής και τρία ακόμη κατά την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού στις ΗΠΑ.