Γνωρίζουμε ότι η πρωτεΐνη αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της διατροφής μας. Μας βοηθά να ανακάμψουμε μετά την προπόνηση, προστατεύει τα οστά μας και μας δίνει ισχυρά boost ενέργειας. Η δρ. Brigitte Zeitlin, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, εξηγεί ότι η λήψη επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών μπορεί να σας βοηθήσει να μεγαλώσετε υγιείς, δίχως να… γερνάτε.

Πρωτεΐνη για… επισκευές

«Καθώς μεγαλώνουμε οι μυς μας σταδιακά εξασθενούν και τα οστά μας γίνονται αδύναμα οδηγώντας σε απώλεια μυών, κατάγματα, γεγονός που μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητάς μας» αναφέρει η ίδια.

«Η σωστή ποσότητα πρωτεΐνης και μάλιστα από νωρίς, ξεκινώντας ακόμα και από την ηλικία των είκοσι ετών, βοηθά στην πρόληψη αυτών των κινδύνων» εξηγεί. Ενώ η κατανάλωση πρωτεϊνών δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο.. πίσω, σύμφωνα με την δρ. Brigitte Zeitlin, μπορεί να συμβάλλει στην «επισκευή».

«Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερες επισκευές χρειαζόμαστε και η πρωτεΐνη είναι το κύριο εργαλείο του σώματός μας για την πραγματοποίηση για την πραγματοποίησή τους» λέει. «Ακόμα και τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια μας χρειάζονται περισσότερη βοήθεια με τα χρόνια».

«Οι γυναίκες, ειδικά βιώνουν πολλές αλλαγές στις ορμόνες καθ’όλη την διάρκεια της ζωής τους και η πρωτεΐνη παραμένει ουσιαστικό μέρος της διατήρησής τους σε ισορροπία» επισημαίνει.

Ποιος τύπος είναι ο καλύτερος;

Ενώ η λήψη αρκετής πρωτεΐνης είναι σημαντική, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τον τύπο της πρωτεΐνης που τρώτε. Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται πρώτα τις ζωικές πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο. Ωστόσο, για την μακροζωία, οι φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα φιστίκια, παίζουν βασικό ρόλο χάρη στα καλύτερα λιπαρά και αντιοξειδωτικά τους.

Όσον αφορά τις ζωικές πρωτεΐνες, τα αυγά είναι μια εξαιρετική επιλογή. Τα θαλασσινά είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.