Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος, παρατηρούμε ότι «κολλάει» η ζυγαριά, δηλαδή δυσκολευόμαστε να χάσουμε επιπλέον κιλά και μένουμε σταθεροί σε ένα συγκεκριμένο βάρος. Ωστόσο, αυτό είναι ένα συχνό φαινόμενο το οποίο δεν πρέπει να μας ανησυχήσει ή να μας αποθαρρύνει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

Γιατί «κολλάει» η ζυγαριά;

Όταν χάνουμε βάρος, χάνουμε όχι μόνο λίπος, αλλά και υγρά και μυϊκό ιστό. Δεδομένου όμως ότι η μυϊκή μας μάζα επηρεάζει άμεσα τον μεταβολισμό μας, δηλαδή τις καύσεις του οργανισμού μας, μπορεί να δυσκολευόμαστε περισσότερο να χάσουμε βάρος. Ειδικά μάλιστα αν ακολουθούμε μια πολύ αυστηρή δίαιτα ή δεν γυμναζόμαστε παράλληλα, είναι αρκετά πιθανό να «κολλήσει» η ζυγαριά.

Τι μπορούμε να κάνουμε

*Αυξάνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα

Ο συνδυασμός της αερόβιας άσκησης (π.χ. περπάτημα, τρέξιμο, διάδρομος, ποδήλατο) με λίγα βάρη, μας βοηθά να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας μάζα και κατ΄επέκταση να τονώσουμε τον μεταβολισμό μας.

*Δεν παραλείπουμε γεύματα

Όταν παραλείπουμε γεύματα και μένουμε για ώρες νηστικοί, μπορεί να κάνουμε ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση. Επομένως, φροντίζουμε απλά να τρώμε προσεκτικά, ελέγχοντας το μέγεθος των μερίδων μας.

*Αυξάνουμε την πρόσληψη πρωτεΐνης

Οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες μεταβολίζονται δυσκολότερα από τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα αυτός να καίει περισσότερες θερμίδες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται μεταγευματική θερμογένεση. Το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά είναι μερικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, οι οποίες δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας.

*Καταναλώνουμε περισσότερες φυτικές ίνες

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε το ανθυγιεινό τσιμπολόγημα και την υπερφαγία. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι μερικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

*Πίνουμε περισσότερα υγρά

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού συμβάλλει στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών που παράγονται όταν χάνουμε βάρος και ενισχύει την αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Μπορούμε επίσης να καταναλώνουμε πράσινο τσάι, μέντα και άλλα φυσικά ροφήματα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.