Τρώτε χωρίς να πεινάτε, έχετε την τάση να εγκαταλείπετε τη δίαιτα με την πρώτη δυσκολία ή στρέφεστε στην παρηγοριά του φαγητού κάθε φορά που νιώθετε στρες. Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που σας παχαίνουν και δεν σας αφήνουν να φτάσετε στο επιθυμητό σας βάρος. Ορίστε λοιπόν πώς μπορείτε να αλλάξετε συνήθειες.

*Τρώτε χωρίς να πεινάτε

Τι κι αν είχατε το δείπνο σας λίγη ώρα πριν, αποφασίζετε να συνοδεύσετε την αγαπημένη σας σειρά με μια σακούλα πατατάκια, ακόμη κι αν δεν πεινάτε. Κι ενώ είχατε βάλει στόχο να περιοριστείτε σε μερικές μπουκιές, μετά από λίγο αντιλαμβάνεστε ότι τελειώσατε όλη τη σακούλα. Σχετική έρευνα έχει δείξει ότι το να τρώτε χωρίς να είστε συγκεντρωμένοι μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το πόσο τρώτε, αλλά και το πόσο θυμάστε ότι τρώτε. Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ βλέπετε σειρά παρατηρείτε ξαφνικά ότι άδειασε η σακούλα με τα πατατάκια.

Τι να κάνετε:

Φροντίστε να οργανώνετε τη μερίδα του φαγητού σας προτού καθίσετε στον καναπέ, ώστε να έχετε προκαθορισμένη ποσότητα τροφής διαθέσιμη και να αποφύγετε τις υπερβολές.

Εναλλακτικά, φροντίστε να επιλέξετε υγιεινά σνακ με λίγες θερμίδες, ώστε να τσιμπολογάτε χωρίς ενοχές. Μερικές φέτες αγγουριού και καρότου, ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και κομμάτια φρούτων, μια σαλάτα ή μια χούφτα ξηροί καρποί είναι μερικές καλές επιλογές για να κάνετε το τσιμπολόγημα πιο υγιεινό και φιλικό προς τη σιλουέτα σας.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να σταματήσετε το τσιμπολόγημα, προτού ορμήξετε στο οικογενειακό παγωτό, αφιερώστε λίγα λεπτά ώστε να σκεφτείτε αν πεινάτε πράγματι και πώς θα νιώθετε αν δεν αντισταθείτε στις λιγούρες σας.

*Εγκαταλείπετε τη δίαιτα με την πρώτη δυσκολία

Ξεκινήσατε μια νέα δίαιτα, βάλατε τα δυνατά σας ώστε να την τηρήσετε ευλαβικά και μετά από μερικές εβδομάδες, νιώθετε υπέροχα. Έχετε περισσότερη ενέργεια, νιώθετε υπερήφανοι για τον εαυτό σας και αρχίζετε να αναρωτιέστε πόσα κιλά να έχετε χάσει. Περπατάτε με δισταγμό προς το μπάνιο και ανεβαίνετε στη ζυγαριά. Προς μεγάλη σας απογοήτευση, ο αριθμός δεν έχει αλλάξει και μετά από λίγη σκέψη αποφασίζετε ότι η δίαιτά σας δεν έχει κανένα νόημα.

Τι να κάνετε:

Όταν εστιάζετε την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους στο νούμερο που βλέπετε να αναγράφεται στη ζυγαριά, είναι πολύ εύκολο να απογοητευτείτε και κατ’ επέκταση να παραιτηθείτε της προσπάθειάς σας. Επομένως, είναι σημαντικό να εστιάζετε σε όλα εκείνα τα οφέλη που σας προσφέρει η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής: καλύτερη φυσική κατάσταση, μειωμένη χοληστερόλη, βελτιωμένη συγκέντρωση, περισσότερη ενέργεια, λαμπερό δέρμα…

*Τρώτε όταν έχετε στρες

Η κορτιζόλη παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα σε καταστάσεις άγχους, οδηγώντας πολλές φορές σε έντονη πείνα. Κι ενώ η τακτική και υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα, η κατανάλωση ζάχαρης βραχυπρόθεσμα μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Γι’ αυτό λοιπόν αναζητάτε συνεχώς κάτι γλυκό όταν έχετε κακή διάθεση.

Παράλληλα, το στρες σάς κάνει να θέλετε εύπεπτα σνακ, φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Σχετική μελέτη σημειώνει ότι «το ανεξέλεγκτο στρες αλλάζει τις διατροφικές σας συνήθειες και αυξάνει την επιθυμία για νόστιμες τροφές». Άλλωστε είναι γνωστό ότι όταν θέλετε να φάτε κάτι νόστιμο, είναι πιο πιθανό να επιλέξετε πατατάκια και πίτσα παρά μια σαλάτα. Ουσιαστικά, τόσο η λαχτάρα σας για γλυκά όσο και για παχυντικά σνακ είναι ο τρόπος του οργανισμού σας να αντιμετωπίσει άμεσα το στρες που βιώνει.

Τι να κάνετε:

Είναι σημαντικό να βρείτε υγιεινούς τρόπους να διαχειριστείτε το στρες που βιώνετε. Ο διαλογισμός, η γιόγκα, η γυμναστική στο σπίτι, το περπάτημα είναι μερικοί καλοί τρόποι να εκτονωθείτε. Παράλληλα, αποφύγετε να έχετε στο σπίτι σας παχυντικά σνακ και φροντίστε να έχετε μικρά και συχνά γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε σε θέση να προλάβετε και να καταπολεμήσετε τις λιγούρες σας για ανθυγιεινό φαγητό.