Καθώς οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, πρεμιέρα έκανε χθες (05/05/2021) το μονοδοσικό εμβόλιο της της Johnson & Johnson στην χώρα.

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τo εμβόλιο της Johnson & Johnson

Σπάνιος ο κίνδυνος θρομβώσεων

Ο κίνδυνος σπάνιων θρόμβων αίματος είναι μεγαλύτερος στις νεότερες γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στις 23 Απριλίου, η Συμβουλευτική Επιτροπή του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέτασε τους κινδύνους και τα οφέλη του εμβολίου J&J.

Το CDC εντόπισε 15 περιπτώσεις σπάνιας πήξης του αίματος που ονομάζεται θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS) σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Την 21η Απριλίου, τρία από αυτά τα άτομα είχαν πεθάνει, επτά εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται και πέντε είχαν σταλεί στο σπίτι.

Πρόκειται για περίπου 8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που χορηγήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν την παύση του εμβολίου από το CDC και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις 13 Απριλίου.

«Με βάση την εις βάθος ανάλυση μας, υπάρχει πιθανότητα συσχέτισης, αλλά ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το συνολικό ποσοστό των συμβάντων ήταν 1,9 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο άτομα», δήλωσε ο διευθυντής του CDC, Δρ. Rochelle Walensky, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στις 23 Απριλίου.

«Στις γυναίκες 18 έως 49 ετών, υπήρχαν περίπου 7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο. Και ο κίνδυνος είναι ακόμη χαμηλότερος στις γυναίκες άνω των 50 ετών, σε 0,9 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο», πρόσθεσε. Πρόσθετες περιπτώσεις είναι υπό εξέταση, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ των ανδρών.

Τα οφέλη υπερτερούν

«Για κάθε 1 εκατομμύριο δόσεις αυτού του εμβολίου, το εμβόλιο J&J θα μπορούσε να αποτρέψει πάνω από 650 νοσηλείες, και 12 θανάτους σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 49 ετών, και αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερες από 4.700 νοσηλείες και σχεδόν 600 θανάτους μεταξύ γυναικών άνω των 50 ετών», αναφέρει ο δρ. Rochelle Walensky.

«Αυτοί είναι σημαντικοί αριθμοί και δείχνουν τον σημαντικό αντίκτυπο αυτού του εμβολίου» προσθέτει.

«Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι καλό για εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν μόνο μία δόση. Είναι λειτουργικό ακριβώς επειδή είναι μονοδοσικό. Ειδικά τώρα που ορισμένοι άνθρωποι καθυστερούν να λάβουν την δεύτερη δόση του εμβολίου τους, αποτελεί μία καλή εναλλακτική» επισημαίνει ο δρ. Robert Murphy.

Παράλληλα δεν απαιτεί ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες φύλαξης και συντήρησης, ενώ νέα στοιχεία από μελέτη στις ΗΠΑ σε πραγματικές συνθήκες εμβολιασμού, αναφέρουν αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 76,7% μόλις 14 ημέρες μετά την εφάπαξ χορήγηση της δόσης.

Επιπλέον, το εμβόλιο παρέχει προστασία 100% έναντι της νοσηλείας εξαιτίας της COVID-19 σε διάστημα 28 ημερών μετά την εφάπαξ δόση, βάσει στοιχείων από μελέτη φάσης ΙΙΙ.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στη διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Το μονοδοσικό εμβόλιο COVID-19 της Janssen (Johnson & Johnson)”, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.