Οι ξηροί καρποί είναι από τα πιο υγιεινά και πλήρη τρόφιμα στη φύση. Είναι από τις λίγες τροφές που περιέχουν τόσο πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά µαζί, γι’ αυτό και τα οφέλη τους για την υγεία µας είναι πολλά.

Τι μας προσφέρουν οι ξηροί καρποί;

*Το πιο σημαντικό διατροφικό χαρακτηριστικό τους είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, στα οποία έχουν αποδοθεί σημαντικές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όταν καταναλώνονται αντί των κορεσμένων, μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης.

*Οι ξηροί καρποί (και κυρίως τα καρύδια) περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, η επαρκής πρόσληψη των οποίων φαίνεται να βοηθάει στη μείωση της «κακής» και της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και γενικά στη καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

*Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθάει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος.

*Περιέχουν πληθώρα πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, νιασίνη, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, κάλιο και χαλκό, ενώ αποτελούν και καλές πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών που προστατεύουν τον οργανισμό μας από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών.

*Αν και φυτικής προέλευσης, οι ξηροί καρποί περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών και αμινοξέων, με κυριότερα την αργινίνη και την τρυπτοφάνη. Η αργινίνη βοηθάει στη βελτίωση της υγείας των αγγείων, αυξάνοντας την ελαστικότητά τους και προστατεύοντάς τα από τη δημιουργία θρόμβων. Η τρυπτοφάνη είναι μια ουσία που ευθύνεται για την παραγωγή ορισμένων νευροδιαβιβαστών που βελτιώνουν τη διάθεσή μας.

Τι να προσέξουμε…

Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή θρεπτική αξία και είναι ενεργειακά πυκνοί, κυρίως λόγω των λιπαρών τους. Έτσι, ακόμη και σε μικρές ποσότητες μας δίνουν αρκετές θερμίδες. Σκεφτείτε ότι μια χούφτα (περίπου 30 γρ.) ξηρών καρπών μπορεί να μας δώσει 160-200 θερμίδες. Γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρούμε υπό έλεγχο τις μερίδες που καταναλώνουμε, ειδικά αν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

Επίσης, πολλοί ξηροί καρποί κυκλοφορούν στο εμπόριο αλατισμένοι και έτσι μπορεί να αποτελούν μια κρυφή πηγή αλατιού. Αν για λόγους υγείας πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλατιού, είναι σημαντικό να προτιμάμε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς.