Τα φύκια μπορούν να φέρουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών στην διατροφή σας αλλά μπορούν και να βελτιώσουν την ρουτίνα ομορφιάς και ευεξίας σας.

Τα φύκια έχουν χαρακτηριστεί ως «Θησαυρός των θαλασσών» και όχι άδικα! Δεν είναι είδηση ​​ότι υπάρχει πολύς πλούτος στα βάθη των ωκεανών μιας και αποτελούν περίπου το 70% του πλανήτη μας.

Αναμφίβολα, τα φύκια είναι από τα πιο εξαιρετικά συστατικά του υδάτινου κόσμου. Σύμφωνα με την διατροφολόγο Dr. Marcella Garcez, διευθύντρια και καθηγήτρια του Brazilian Association of Nutrology , από άποψη τροφίμων, τα φύκια αντιπροσωπεύουν έναν από τους μεγάλους θησαυρούς του ωκεανού, καθώς απορροφά θρεπτικά συστατικά από τον βυθό. Αυτό κάνει μερικά από αυτά τα υδρόβια λαχανικά ακόμη πιο πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Όλα αυτά οφείλονται στη φωτοσυνθετική απόδοση και επειδή είναι συχνά σε θέση να αντέξει ακραίες συνθήκες, όπως το κρύο, κατά τη διάρκεια της βλαστικής του κατάστασης, αποθηκεύει ενέργεια που θα είναι διαθέσιμη όταν οι συνθήκες επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Για βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φύκια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. «Τα φύκια είναι πλούσια σε ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα λιπίδια του αίματος και να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα», παρατηρεί η αγγειοχειρουργός Dr. Aline Lamaita, μέλος της Βραζιλιάνικης Εταιρείας Αγγειολογίας και Αγγειοχειρουργικής. Επιπλέον, προκαλεί αποτοξίνωση στο αίμα και το λεμφικό σύστημα. «Καθώς πολλά από αυτά έχουν αργινίνη, ταυρίνη και μεταλλικά άλατα, τα φύκια αυξάνουν επίσης την παραγωγή νιτρικού οξειδίου και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος», συμπληρώνει.

Για περισσότερη ενέργεια

Η βρώσιμη μορφή φυκιών είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, η οποία είναι ιδανική για την προώθηση του κορεσμού, τη μείωση του πρηξίματος και τη διευκόλυνση της πέψης. Επιπλέον, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν, τα φύκια (καταναλώνονται από την τροφή ή σε καλλυντικά συστατικά) μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως ενισχυτικά ενέργειας.

«Αυτό συμβαίνει με το συμπλήρωμα Bio-Arct και το τοπικό συστατικό Arct-Alg, και τα δύο από τα κόκκινα φύκια που αδρανοποιούνται στην Αρκτική Θάλασσα, που ονομάζεται Chondrus crispus. Αυτή η αναπόσπαστη και 100 τοις εκατό φυσική βιομάζα συγκεντρώνει το διπεπτίδιο κιτρουλλυλ-αργινίνης, τα μικρο-μεταλλικά άλατα, τις φθοριοσίδες για να εξασφαλίσει ενεργειακά αποθέματα για την άνοιξη. Με αυτό, δρα στο δέρμα για να αυξήσει την έκφραση των σιρτουινών, η οποία ρυθμίζει τον ενεργειακό μεταβολισμό των μιτοχονδρίων – των πνευμόνων των κυττάρων. Έτσι, στο σώμα μας, τα συστατικά έχουν την ικανότητα να τριπλασιάσουν την παραγωγή ενέργειας και να παρέχουν στον οργανισμό καλή ποιότητα ενέργειας, αποφεύγοντας φθορά κυττάρων και άλλων πρωτεϊνών, διατηρώντας τα στον οργανισμό μας με ισορροπημένο τρόπο», λέει η Maria Eugênia Ayres, διευθύντρια του Biotec Dermocosmetics.

Ένας άλλος δημοφιλής τύπος είναι η πράσινη άλγη «chlorella» του γλυκού νερού. «Πλούσιο σε χλωροφύλλη και πρωτεΐνες με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, αυτό το φύκι μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, αποτελούμενα από ακόρεστα λιπαρά οξέα και σύνθετους υδατάνθρακες, με καλή συγκέντρωση διαιτητικών ινών. Μεταξύ των βιταμινών, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β, κυρίως Β12 και μεταξύ των ανόργανων συστατικών, έχει υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου και καλές ποσότητες σεληνίου », λέει η Δρ Garcez.

Για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Το υποβρύχιο θαύμα περιέχει πολλά μέταλλα και βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. «Τα φύκια είναι πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, βιταμινών, εκτός από τη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας, λόγω της συγκέντρωσης των ινών», λέει η Δρ Garcez. Όλα αυτά συνεργάζονται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για φυσικό αντιγηραντικό

Τα φύκια, που εφαρμόζονται τοπικά ή τρώγονται, είναι ιδανικά για την καταπολέμηση δερματικών προβλημάτων και σημείων γήρανσης. «Τα φύκια φέρνουν σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη στο δέρμα, επειδή περιέχει μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο και επομένως, καταπολεμά τις ρυτίδες, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες, έναν σημαντικό συστατικό της γήρανσης. Και, εξακολουθούν να έχουν την παρουσία οργανικού πυριτίου, το οποίο διεγείρει την ενυδάτωση του δέρματος», επισημαίνει η κοσμετολόγος Ludmila Bonelli

Τα φύκια, που δρουν ως φυσικό αντιγηραντικό στο δέρμα, περιέχουν το Arct-Alg (ένα ενισχυτικό ενέργειας για τα κύτταρα του δέρματος), το Algisium C και το Lanablue. «Το Algisium C είναι ένα μανουρονικό οξύ, που εξάγεται από τα laminaria,. Διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης, που είναι υπεύθυνες για τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος, εκτός από την ενυδάτωση και τη βελτίωση της υφής του ιστού του δέρματος. Το Lanablue είναι εκχύλισμα ενδημικών κυανοφυτών (γαλαζοπράσινα φύκια), πλούσιο σε βιταμίνη Β, αμινοξέα και συγκεκριμένες χρωστικές ουσίες. Στο δέρμα, η δραστική δρα ως φυσική ρετινόλη, βελτιώνοντας την ανανέωση των κυττάρων χωρίς να προκαλεί ερεθισμό και ερυθρότητα», λέει η Ayres.