Το να ανησυχείτε και να αγχώνεστε μέχρι ένα σημείο είναι φυσιολογικό, αναμενόμενο και μπορεί να αποδειχθεί και βοηθητικό αφού συμβάλλει στο να είστε σε εγρήγορση ώστε να αντεπεξέλθετε στις πιθανές δυσκολίες, καθώς επίσης και στο να μην αγνοήσετε κάτι που είναι τελικά σημαντικό και αν αδιαφορήσετε γι’ αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

Με λίγα λόγια, το να ανησυχείτε σας κάνει να έχετε τον νου σας στους κινδύνους που πιθανώς ελλοχεύουν (όπως το στρες βοηθούσε και τον πρωτόγονο άνθρωπο να τρέξει να σωθεί από τα άγρια θηρία που απειλούσαν τη ζωή του).

Επομένως, η ανησυχία αυτή καθαυτή δεν είναι κακή, αλλά γίνεται επικίνδυνη όταν είναι υπερβολική. Έτσι, το διαρκές στρες έχει σημαντικές επιπτώσεις, όχι μόνο στη διάθεσή σας αλλά και στην υγεία σας γενικότερα (καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτης κ.ά.) και ειδικότερα στο ανοσοποιητικό σας.

Μάθετε να βελτιώνετε τη διάθεσή σας

Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι η διάθεσή σας αλλάζει όταν ακούτε το αγαπημένο σας τραγούδι στο ραδιόφωνο ή όταν βγαίνετε έξω στον ήλιο. Ωστόσο, θα πρέπει να προσπαθείτε να μην εξαρτάστε μόνο από εξωτερικούς παράγοντες σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά να μπορείτε να αλλάζετε τη διάθεσή σας όταν θέλετε, άσχετα από τις εξωτερικές συνθήκες. Φυσικά, όταν τα επίπεδα στρες σας αυξάνονται δεν είναι καθόλου απλό να το καταφέρνετε αυτό και χρειάζεται προσπάθεια και «πρακτική εξάσκηση» από την πλευρά σας.

Για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Καταγράψτε όσα σας απασχολούν, ώστε να συνειδητοποιήσετε ποια μπορείτε να λύσετε και ποια όχι. Αφού κάνετε αυτόν τον διαχωρισμό, αναλάβετε δράση ώστε να βρείτε λύσεις για τα προβλήματα που πιθανώς περνάνε από το χέρι σας και αφήστε στην άκρη όσα δεν μπορείτε να αλλάξετε.
  • Αναλογιστείτε όσα θετικά πράγματα σας έχουν συμβεί, ακόμη και τα μικρότερα, και νιώστε ευγνωμοσύνη. Θα σας βοηθήσει ενδεχομένως το να σημειώνετε κάθε βράδυ όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε ευγνώμονες για την ημέρα που πέρασε.
  • Προσπαθήστε να εστιάζετε στο παρόν όσο περισσότερο γίνεται. Θα σας βοηθήσει να κάνετε διαλείμματα συχνά-πυκνά και να θυμάστε να αναπνέετε βαθιά και ήρεμα.
  • Επικεντρωθείτε σε όσα σας χαροποιούν. Επικοινωνήστε με τους αγαπημένους σας, ακούστε μουσική και χορέψτε, διαβάστε βιβλία που σας αρέσουν, δείτε ταινίες… Ειδικά οι κωμωδίες θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα καθώς το γέλιο είναι αποδεδειγμένα ηρεμιστικό και βελτιωτικό της διάθεσης.
  • Περιορίστε συνειδητά το πόσο ανησυχείτε. Προκειμένου να καταφέρετε κάτι τέτοιο, ίσως να σας βοηθούσε ακόμη και να αυτοπεριοριστείτε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε ημέρα, στη διάρκεια του οποίου θα ασχολείστε με τις έγνοιες σας. Έτσι, θα μπορούσατε να αποφασίσετε ότι δεν θα αφιερώνετε περισσότερα από 20 λεπτά στο να σκέφτεστε καθημερινά όλα όσα σας αγχώνουν. Σε αυτό το διάστημα μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις για το τι νιώθετε και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα όσα σας αγχώνουν και μετά να κλείσετε το σημειωματάριο ώστε να μην αγχώνεστε άλλο. Το να γράφετε τα όσα σας απασχολούν σας βοηθάει να τα βγάλετε από το μυαλό σας και να μειώσετε τα επίπεδα του στρες που νιώθετε.