Η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, που ορίζεται ως ένα αλκοολούχο ποτό για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες την ημέρα, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με άτομα που απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ ή καταναλώνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάζεται στην 70η ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Πώς επηρεάζεται η καρδιά από το αλκοόλ

Είναι επίσης η πρώτη μελέτη που έδειξε ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να είναι προστατευτική της καρδιάς, εν μέρει, μειώνοντας τα εγκεφαλικά σήματα που σχετίζονται με το άγχος με βάση ένα υποσύνολο ασθενών που υποβλήθηκαν σε απεικόνιση εγκεφάλου.

«Διαπιστώσαμε ότι η δραστηριότητα που σχετίζεται με το άγχος στον εγκέφαλο ήταν υψηλότερη στους μη πότες σε σύγκριση με άτομα που έπιναν μέτρια, ενώ τα άτομα που έπιναν υπερβολικά (περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα) είχαν το υψηλότερο επίπεδο εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το στρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Kenechukwu Mezue από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτά τα ευρήματα δεν ενθαρρύνουν την κατανάλωση αλκοόλ, η τρέχουσα μελέτη δείχνει ότι η μέτρια πρόσληψη επηρεάζει ευεργετικά τη σύνδεση εγκεφάλου-καρδιάς.

Ωστόσο, το αλκοόλ έχει πολλές σημαντικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρκίνου, ηπατικής βλάβης και εξάρτησης, οπότε χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις με καλύτερα προφίλ παρενεργειών που επηρεάζουν ευεργετικά τις οδούς εγκεφάλου-καρδιάς» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Αντί για αλκοόλ.. άσκηση, προτείνουν οι ειδικοί

Σε μια σχετική μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας, η άσκηση βρέθηκε να έχει παρόμοια επίδραση στη δραστηριότητα του εγκεφάλου καθώς και στην επίπτωση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η άσκηση σχετίζεται με μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες. Ενώ η σύνδεση μεταξύ στρες και καρδιακών παθήσεων είναι ευρέως αποδεκτή, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι σχετικά λίγη έρευνα έχει γίνει για το πώς η διαχείριση του στρες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας της καρδιάς.

Από τους 53.064 συμμετέχοντες, 7.905 (15%) εμφάνισαν σοβαρό ανεπιθύμητο καρδιαγγειακό συμβάν: 17% στην ομάδα χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ και 13% στην ομάδα μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ.

Τα άτομα που ανέφεραν μέτρια πρόσληψη αλκοόλ βρέθηκαν να έχουν 20% χαμηλότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ένα επικίνδυνο επεισόδιο σε σύγκριση με τη χαμηλή πρόσληψη αλκοόλ (σε προσαρμοσμένη ανάλυση), και είχαν επίσης χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες.