Η ανάκτηση βάρους μετά από μια αρχική επιτυχημένη απώλεια ειδικά σε άτομα που αντιμετωπίζουν παχυσαρκία αποτελεί ένα συχνό και μερικώς άλυτο πρόβλημα. Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε καμία καλά τεκμηριωμένη μελέτη σχετικά με το ποια μέθοδος είναι καλύτερη για τη διατήρηση μιας υγιούς απώλειας βάρους.

Η επίδραση της άσκησης στα κιλά

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και στο Νοσοκομείο Hvidovre ολοκλήρωσαν μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine.

Δοκιμάζοντας τέσσερις διαφορετικές μεθόδους μετά από απώλεια βάρους που προκαλείται από δίαιτα, οι ερευνητές αποδεικνύουν για πρώτη φορά πώς είναι δυνατόν για άτομα με παχυσαρκία να διατηρήσουν μακροχρόνια απώλεια βάρους, σύμφωνα με τον καθηγητή Signe Torekov στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών.

Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, η ομάδα ερευνητών απέδειξε μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία μετά από απώλεια βάρους που αποτελείται από την διατροφή, συνδυάζοντας μέτρια έως και έντονη άσκηση με φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που αναστέλλει την όρεξη, ένα ανάλογο της ορμόνης GLP-1 που αναστέλλει την όρεξη.

«Αυτή είναι μια νέα γνώση που πρέπει να χρησιμοποιούν στην πράξη οι γιατροί, οι διαιτολόγοι και οι φυσιοθεραπευτές. Είναι μια νέα ένδειξη που δεν είχαμε στο παρελθόν» εξηγεί ο δρ. Signe Torekov.

Γιατί η διατήρηση είναι τόσο δύσκολη;

«Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι πολεμούν ενάντια σε ισχυρές βιολογικές δυνάμεις όταν χάνουν βάρος. Η όρεξη αυξάνεται ταυτόχρονα ενώ η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται και αυτό εξουδετερώνει τη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Έχουμε μια ορμόνη διέγερσης της όρεξης, η οποία αυξάνεται δραματικά όταν χάνουμε βάρος και ταυτόχρονα το επίπεδο των ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη μειώνεται δραματικά. Επιπλέον, η απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυϊκής μάζας, ενώ το σώμα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας.

Έτσι η κατάσταση γίνεται σημαντικά πιο δύσκολη» εξηγεί.