Όσο είναι μικρά, τα παιδιά υιοθετούν συνήθειες που θα τα ακολουθούν για όλη τους τη ζωή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά μας έχουν μια θρεπτική διατροφή που τα βοηθάει να αναπτύσσονται και προάγει την υγεία τους. Ακόμη κι αν πολλές φορές τα μικρά μας μάς δίνουν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να τρέφονται αποκλειστικά με πατατάκια και σοκοφρέτες, είναι στο χέρι μας να τα μάθουμε την αξία της υγιεινής διατροφής.

Πώς θα μάθουμε στο παιδί να κάνει υγιεινές διατροφικές επιλογές

*Δίνουμε το καλό παράδειγμα

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελούμε καθοριστικά πρότυπα για τα παιδιά μας και η διατροφή μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι το παιδί θα σταματήσει να τρώει γλυκά, αν μας βλέπει κάθε ημέρα με μια σοκολάτα στο χέρι. Όσες διαλέξεις κι αν βγάλουμε σχετικά με τη σημασία της υγιεινής διατροφής, οι πράξεις μας είναι αυτές που επηρεάζουν τελικά τα παιδιά μας.

*Δεν χρησιμοποιούμε το φαγητό ως επιβράβευση

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε ως γονείς είναι η χρήση κάποιου ανθυγιεινού τροφίμου για να πείσουμε το παιδί να δοκιμάσει ή να φάει κάποιο όχι και τόσο αγαπητό φαγητό, π.χ. κουνουπίδι. Έτσι όμως επιβεβαιώνουμε στο παιδί ότι το φαγητό που αρνείται να φάει έχει άσχημη γεύση. Αυτόματα το παιδί συνδέει το φαΐ με κάτι καλό ή κακό και δεν μαθαίνει να το αντιμετωπίζει ως απαραίτητο «καύσιμο» για τον οργανισμό του. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται απέχθειες για κάποια φαγητά ή ακόμη και για ολόκληρες ομάδες τροφίμων, με κίνδυνο το παιδί να μην τα καταναλώνει ούτε μετέπειτα, στην ενήλικη ζωή του. Παράλληλα, τα τρόφιμα που παρουσιάζονται ως βραβείο, στο μυαλό των παιδιών καταχωρούνται ως ποθητά τρόφιμα και έτσι δημιουργούμε μια κακή σχέση του παιδιού με το φαγητό. Βρίσκουμε, λοιπόν, άλλους τρόπους να επιβραβεύουμε το παιδί, π.χ. παρακολουθώντας την αγαπημένη του ταινία ή βγαίνοντας για περπάτημα στο πάρκο που θέλει.

*Δεν απαγορεύουμε τροφές

Απαγορεύοντας στο παιδί ορισμένες τροφές, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να τις κάνουμε πιο επιθυμητές και δελεαστικές. Άλλωστε, το ζήτημα δεν είναι το παιδί να μην τρώει ποτέ λιχουδιές, αλλά να τις καταναλώνει περιστασιακά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

*Εξηγούμε τη σημασία της υγιεινής διατροφής

Αντί να λέμε συνεχώς στο παιδί τι δεν πρέπει να τρώει, εστιάζουμε σε όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρουν οι υγιεινές τροφές στον οργανισμό του, χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο κατάλληλο για την ηλικία του. Για παράδειγμα, σε ένα μικρό παιδί μπορούμε να πούμε ότι «αυτό χαρίζει στο σώμα σου την ενέργεια που χρειάζεται για να συνεχίσει να μεγαλώνει». Εξηγήγουμε στο παιδί ότι ορισμένες τροφές είναι πιο θρεπτικές από άλλες και ότι το βοηθούν να έχει ενέργεια ώστε να τρέχει πιο γρήγορα, να σκέφτεται καλύτερα και να μην αρρωσταίνει.

*Σταματάμε να κρατάμε στο σπίτι ανθυγιεινές τροφές

Από μια ηλικία και μετά, το παιδί δεν πρόκειται να ζητήσει την άδειά μας για να ανοίξει το ντουλάπι της κουζίνας και να πάρει τη σακούλα με τα γαριδάκια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να σταματήσουμε να αγοράζουμε ανθυγιεινές τροφές κάθε φορά που πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και να τις περιορίζουμε μόνο σε ξεχωριστές περιστάσεις.