Η τηλεργασία έχει μπει για τα καλά στις ζωές πολλών από εμάς και όπως όλα δείχνουν είναι εδώ για να μείνει. Η πολύωρη καθιστή θέση, συχνά σε λάθος καθίσματα, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης που αντιμετωπίζουμε αυτό το διάστημα μπορεί να αποβεί οδυνηρή για την υγεία. Πολλοί έρχονται ξαφνικά αντιμέτωποι με έντονους πόνους της μέσης και των ισχίων λόγω αυτής της νέας καθημερινότητας.

Η κίνηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντισταθμίσετε την καθιστική ζωή. Η γιόγκα, συγκεκριμένα, μπορεί να κάνει τη διαφορά τόσο στη φυσική όσο και στην πνευματική μας κατάσταση.

Ακόμα και λίγα λεπτά γιόγκα καθημερινά θα βοηθήσουν το σώμα να δυναμώσει, να διαταθεί και να απαλλαγεί από τις ενοχλήσεις της καρέκλας και του καναπέ.

Παράλληλα, με τη συντονισμένη αναπνοή που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια κάθε πρακτικής γιόγκα ο νους θα καθαρίσει κάνοντας ένα διάλειμμα από τη συνεχή παρακολούθηση μιας οθόνης.

Ας σηκωθούμε λοιπόν από τις καρέκλες και ας δούμε μερικές ήπιες ασκήσεις γιόγκα που θα αλλάξουν τη στάση και τη διάθεσή μας!

Sukhasana – Ανετη καθιστή θέση

Βρείτε μια άνετη καθιστή θέση διατηρώντας σταθερή και ευθυγραμμισμένη τη σπονδυλική στήλη. Φανταστείτε τους σπονδύλους σαν να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον, σαν να ψηλώνετε. Στη συνέχεια ενώστε τις παλάμες μπροστά από το στήθος και εκτείνετε σταδιακά με την εισπνοή σας τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Διατηρήστε τους ώμους χαλαρούς και μαλακούς προς τα κάτω ώστε να αποφύγετε τη συσσώρευση έντασης στον αυχένα. Με την εκπνοή επαναφέρετε τα χέρια μπροστά από το στήθος και επαναλάβετε την κίνηση για 5 αναπνοές.

Τι προσφέρει: Μειώνει το στρες και ηρεμεί τον νου. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα ισχία, στα πόδια, στην περιοχή της μέσης και της λεκάνης

Krounchasana

Τεντώστε και τα δύο πόδια μπροστά, διορθώστε αν χρειάζεται τη θέση σας ώστε να κάθεστε καλά και στα δύο καθιστικά κόκαλα και να μπορείτε να διατηρήσετε την πλάτη σας ευθυγραμμισμένη με τη λεκάνη. Πάρτε μια εισπνοή, με την εκπνοή λυγίστε το δεξί ποδί και πιάστε το εσωτερικό του πέλματος ή το μεγάλο δάχτυλο. Με την επόμενη εκπνοή τεντώστε το πόδι, διατηρώντας σε ευθεία τη σπονδυλική στήλη. Κρατήστε το χέρι τεντωμένο. Ανοίξτε το στήθος ελαφρώς προς τα πάνω με κάθε εισπνοή και με κάθε εκπνοή δοκιμάστε να φέρετε το πόδι λίγο πιο κοντά στον κορμό. Επαναλάβετε στην αριστερή πλευρά.
Αν το πόδι δεν μπορεί να τεντώσει διατηρήστε το γόνατο λυγισμένο.

Τι προσφέρει: Διατείνει τους οπίσθιους μηριαίους

Setu Bandasana – Γέφυρα

Ξαπλώστε ανάσκελα, λυγίστε τα πόδια και πατήστε τα πέλματα στο άνοιγμα της λεκάνης. Τεντώστε τα χέρια δίπλα στο σώμα, με τις παλάμες να ακουμπούν στο στρωματάκι. Με την εισπνοή στείλτε τη λεκάνη ψηλά, ρολάρετε τους ώμους προς τα έξω ώστε να ανοίξει το στήθος και διατηρήστε τα πόδια σταθερά στο άνοιγμα της λεκάνης, σαν δύο αντίθετες δυνάμεις που σπρώχνουν η μία την άλλη. Παραμείνετε στη θέση από τρεις έως οκτώ αναπνοές.

Τι προσφέρει: Δυναμώνει τον κορμό και τα πόδια, επιμηκύνει και ενισχύει τη σπονδυλική στήλη, ενεργοποιεί το ενδοκρινικό και το νευρικό σύστημα

Balasana

Γονατίστε και ενώστε τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών με το πάνω μέρος των πελμάτων προς το στρωματάκι. Διατηρήστε τους μηρούς στο εύρος της λεκάνης. Πάρτε μια εισπνοή και με την εκπνοή αφήστε τον κορμό να ξαπλώσει πάνω στα πόδια. Αφήστε το μέτωπο να ακουμπήσει μαλακά στο πάτωμα και χαλαρώστε όλο σας το σώμα. Μπορείτε να τεντώσετε τα χέρια σας μπροστά ή να τα αφήσετε να πέσουν μαλακά στο πλάι του σώματος.

Είναι μια από τις πιο γνωστές θέσεις της γιόγκα και η ιδανική θέση ξεκούρασης.

Τι προσφέρει: Ηπια διάταση για τη μέση, τους γλουτούς, τα ισχία και τους αστραγάλους. Ανακουφίζει σημαντικά τους πόνους της μέσης.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαρίκα Δασκαλάκη, δασκάλα παραδοσιακής γιόγκα.