Δεν λειτουργούν όλα στη ζωή με χρονοδιάγραμμα και ούτε χρειάζεται. Ωστόσο, ορισμένες δραστηριότητες ταιριάζουν καλύτερα όταν είναι «κλειδωμένες» στο ημερολόγιό σας όπως η δουλειά αλλά και η γυμναστική. Μάλιστα, όταν έχετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προπονήσεων μπορείτε να ξεκινήσετε δυναμικά αλλά και να διατηρήσετε τα κίνητρά σας για πολύ περισσότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πρόγραμμα για μια δυναμική αρχή

Η γυμναστική είναι μια πολύ καλή συνήθεια για την υγεία μας και θα πρέπει να την κάνουμε τακτικά.  «Η τακτική προπόνηση είναι σημαντική για τη σωματική και ψυχική σας υγεία»,  υποστηρίζει η Brianna Bernard, personal trainer.

«Ομοίως με το καλό φαγητό, η άσκηση πρέπει να είναι συνεπής προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματά σας και να δείτε μια πραγματική αλλαγή στο σώμα και το μυαλό σας».

Σε φυσικό επίπεδο, η άσκηση κάνει πολλά πράγματα για εσάς, μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα. «Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων ασθενειών, βελτιώνει την υγεία των οστών και των μυών, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και την ψυχική υγεία και βελτιώνει την υγεία σας συνολικά», επισημαίνει ο Blake Shutterly.

Πώς θα δημιουργήσετε το δικό σας πρόγραμμα

Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να διαμορφώσετε ένα αποτελεσματικό αλλά και διασκεδαστικό πρόγραμμα γυμναστικής περιλαμβάνουν:

Ξεκινήστε αργά

«Ως αρχάριοι μπορεί να αντιμετωπίσετε έντονους μυϊκούς πόνους, το γνωστό και ως «πιάσιμο», οπότε είναι σημαντικό να μην πιέσετε υπερβολικά πολύ το σώμα και το μυαλό σας» επισημαίνει ο Blake Shutterly.

«Δοκιμάστε να γυμναστείτε κάθε δεύτερη ημέρα ειδικά τις πρώτες εβδομάδες και μην ξεχνάτε τις ημέρες ανάπαυσης» προειδοποιεί.

Προτεραιότητά σας η ανάκαμψη

Οι ημέρες ανάπαυσης είναι σημαντικές για κάθε επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. «Πάρτε μια μέρα ξεκούρασης και απλώς κάντε κάποιες ασκήσεις stretching εάν θέλετε να συνεχίσετε να κινείστε, αλλά μην κάνετε γυμναστική της ίδιας υψηλής έντασης καθημερινά» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Μπορείτε επίσης να κάνετε έναν περίπατο για να βοηθήσετε στη διαδικασία ανάκτησης του σώματός σας, κάτι που συνιστούν.

Κάντε κάτι που πράγματι σας αρέσει

Περπάτημα, τένις ή χορός; Επιλέξτε μια δραστηριότητα που θα πραγματικά θα απολαμβάνετε και η γυμναστική θα γίνει μια εύκολη υπόθεση. «Το πώς κινείς το σώμα σου είναι λιγότερο σημαντικό από το να κινείς με συνέπεια» αναφέρουν οι ειδικοί του fitness.

Για αυτό βρείτε προπονήσεις ή δραστηριότητες που σας αρέσουν, ώστε όχι μόνο να τηρείτε το πρόγραμμά σας αλλά και να ανυπομονείτε.