Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη σύσταση από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), εάν έχετε εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19, μπορείτε να επανέλθετε με ασφάλεια σε πολλές από τις δραστηριότητες που κάνατε στο παρελθόν.

Πότε έχετε εμβολιαστεί πλήρως

Για να μάθετε εάν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους διαφορετικούς τύπους των εμβολίων αλλά και τις δόσεις που περιλαμβάνει το καθένα προκειμένου να έχετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία.

Για τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna, τα οποία χορηγούνται σε δύο δόσεις, θεωρείται ότι έχετε εμβολιαστεί πλήρως 2 εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης. Για το εμβόλιο Johnson & Johnson, το οποίο χορηγείται σε μία δόση, θεωρείται ότι έχετε εμβολιαστεί πλήρως 2 εβδομάδες μετά τη λήψη αυτής της δόσης.

Μέχρι να ολοκληρώσετε την απαιτούμενη περίοδο αναμονής 2 εβδομάδων, δεν θεωρείται ότι έχετε εμβολιαστεί πλήρως και πρέπει να συνεχίσετε να ακολουθείτε όλες τις προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας.

Που και πότε χρειάζεται η μάσκα

Σύμφωνα με τον δρ. S. Wesley Long, ερευνητή στο Houston Methodist Hospital στο Τέξας, κάθε φορά που βρίσκεστε σε δημόσιους χώρους μαζί με άτομα που δεν γνωρίζετε αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, είναι καλύτερα να φοράτε την μάσκα σας. Εάν βρίσκεστε σε μια πολυσύχναστη περιοχή ή μια μεγάλη συγκέντρωση, η μάσκα είναι και σε αυτήν την περίπτωση μια καλή επιλογή.

«Αν και τα περισσότερα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα είναι απίθανο να μεταδώσουν τον ιό εάν μολυνθούν, εάν περνάτε χρόνο με άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, θα ήταν καλό να φοράτε και πάλι την μάσκα σας ώστε σε κάθε περίπτωση να τα προστατέψετε» επισημαίνει.

Όσον αφορά συγκεκριμένες τοποθεσίες όπου θα ήταν καλύτερο να συνεχίσετε να φοράτε την μάσκα σας, ο δρ. S. Wesley Long αναφέρει τους εσωτερικούς χώρους όπου γύρω σας υπάρχουν άτομα που δεν γνωρίζετε ή που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ειδικά εάν δεν είναι δυνατόν να τηρήσετε τις αποστάσεις.

Η δουλειά, το σχολείο, τα αεροπλάνα, τα εστιατόρια, τα παντοπωλεία ή άλλα καταστήματα λιανικής θα ήταν όλα παραδείγματα, όπου θα θέλατε να συνεχίσετε να φοράτε την μάσκα σας, καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News