Κανείς δεν είπε ότι είναι ευκολο να βάλουμε στη ζωή μας τη γυμναστική, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ακατόρθωτο. Απλώς χρειάζεται πλάνο, πειθαρχία και σωστές επιλογές. Τα παρακάτω βήματα ίσως σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις με μεγαλύτερη ευκολία – και κυρίως να μην απογοητευτείς με το «καλημέρα σας».

Βρες τον τύπο της γυμναστικής που σου ταιριάζει

Είτε είναι η yoga, είτε ο χορός, είτε το kickboxing, εσύ και μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις ποια μορφή γυμναστικής δουλεύει καλύτερα για σένα. Δε χρειάζεται να ξεκινήσεις κι εσύ cardio, επειδή απλά το κάνουν όλοι. Και το τρέξιμο ίσως να σου φαίνεται ταλαιπωρία ή απλά καθόλου ελκυστικό. Βρες αυτό που σε ευχαριστεί και ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας σου.

Προχώρα σταδιακά

Μην περιμένεις να δεις αποτελέσματα από την πρώτη εβδομάδα και κυρίως μην ξεκινάς με υπερβολές. Ειδικά αν δεν έχεις καλές σχέσεις με τη γυμναστική εδώ και χρόνια, καταλαβαίνεις ότι το σώμα σου θα “σοκαριστεί” αν το καταπονήσεις πολύ ξαφνικά. Κάνε μία ήρεμη αρχή και συνέχισε με αργά και σταθερά βήματα μέχρι εκεί που αντέχεις.

Μην σκέφτεσαι τι θα πουν οι άλλοι

Αυτός ίσως και να είναι ένας πολύ συχνός λόγος που παρατάς τη γυμναστική σου από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Αγχώνεσαι με όσα βλέπεις στο Instagram, αγχώνεσαι και με τα σχόλια των φίλων και γνωστών σου. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι σε κάθε περίπτωση είναι ότι γυμναστική ξεκινάς για εσένα και μόνο.

Κάνε οπωσδήποτε ζέσταμα

Το ζέσταμα είναι το σημαντικότερο κομμάτι της προπόνησης σου που ποτέ δεν πρέπει να παραλείπεις. Εισάγοντας το στην ρουτίνα της γυμναστικής, θα προετοιμάζεις κάθε φορά επαρκώς το σώμα σου και ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Μάθε να ξεχωρίζεις το μυϊκό πιάσιμο από τον πραγματικό πόνο

Ο έντονος πόνος είναι άλλος ένας παράγοντας που μας αποθαρρύνει από το να βάλουμε τα αθλητικά μας μία ακόμη φορά μέσα στην εβδομάδα. Ειδικά εάν η πρώτη φορά συνεχίστηκε με έντονο πόνο στα άκρα σου ή τους κοιλιακούς, δεν θες να ξανακούσεις για γυμναστική. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, αυτός ο πόνος σημαίνει ότι η γυμναστική σου λειτουργεί πραγματικά και σε ωφελεί.

Προπονήσου με έναν φίλο ή μία φίλη

Αν το βασικό σου πρόβλημα είναι το κίνητρο, ίσως να βοηθούσε να αποκτούσες την ίδια fitness ρουτίνα με ένα άτομο από την παρέα σου. Ειδικά αν είστε και οι δύο αρχάριοι, θα βρείτε μεγαλύτερη συμπαράσταση ο ένας στον άλλον και θα τα μάθετε όλα μαζί. Επιπλέον, είναι και μία καλή αφορμή να περνάτε λίγο περισσότερο χρόνο μαζί τις καθημερινές.

Μη διστάζεις να ζητήσεις τις συμβουλές των ειδικών

Είναι πολλά τα youtube βίντεο που δείχνουν τις “ιδανικές” ασκήσεις για αρχάριους. Αυτό όμως δε σημαίνει πως λειτουργούν για όλους τους ανθρώπους. Γι’αυτό μη διστάζεις να απευθύνεις όσες ερωτήσεις έχεις σε κάποιον γυμναστή. Μπορείς ακόμη να μιλήσεις με έναν personal trainer ώστε να σου ετοιμάσει ένα πρόγραμμα ειδικά για τις ανάγκες σου. Και στην περίπτωση του πόνου που κρατά μέρες, οπωσδήποτε συμβουλεύσου τον γιατρό σου.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: