Βασική προϋπόθεση για να εξασφαλίσετε αδυνάτισμα με διάρκεια είναι να αλλάξετε τον τρόπο που τρώτε και να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, την οποία μπορείτε να ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα. Και για να το καταφέρετε αυτό, πρέπει να αγαπήσετε την υγιεινή διατροφή και να σταματήσετε να την αντιμετώπιζετε ως… καταναγκαστικά έργα. Άλλωστε, το αδυνάτισμα και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τις θερμίδες που προσλαμβάνετε και τις θερμίδες που καίτε, αλλά είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί επιμονή κι υπομονή από εσάς. Ορίστε λοιπόν πέντε tips για να νοστιμίσετε τη δίαιτα.

5 tips για να νοστιμίσετε τη δίαιτα

1. Προσθέστε κύμινο στα λαχανικά σας

Προσθέστε κύμινο στις σαλάτες, καθώς και στα ψητά ή βραστά λαχανικά, κυρίως αυτά που προκαλούν φούσκωμα, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι κ.λπ. Tο κύμινο, όχι μόνο θα τους χαρίσει γεύση, αλλά ταυτόχρονα θα διευκολύνει την πέψη και θα αποτρέψει το φούσκωμα που αυτά προκαλούν, ειδικά όταν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος και πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά πολλά λαχανικά.

2. Βρείτε υγιεινές εναλλακτικές

Εστιάζοντας την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα σε όλες εκείνες τις τροφές που δεν μπορείτε να τρώτε, είναι θέμα χρόνου να απογοητευτείτε και να τα παρατήσετε. Αντί, λοιπόν, να σκέφτεστε όλα εκείνα τα τρόφιμα που θεωρείτε ότι δεν έχουν θέση σε μια δίαιτα, προσπαθήστε να τους προσθέσετε θρεπτική αξία. Για παράδειγμα, αντί να βάλετε στόχο να μην ξαναφάτε σουβλάκι, σκεφτείτε πώς μπορείτε να το κάνετε πιο διαιτητικό. Προτιμήστε το κοτόπουλο από το χοιρινό, την αλάδωτη πίτα ολικής άλεσης από την κλασική, το τζατζίκι από τις διάφορες σως μαγιονέζας, αποφύγετε τις πατάτες και προσθέστε μαρούλι και ντομάτα. Αντίστοιχα, στην περίπτωση των ζυμαρικών, επιλέξτε τα ολικής άλεσης και συνοδεύστε τα με άπαχες πρωτεΐνες (π.χ. στήθος κοτόπουλο, γαλοπούλα, γαρίδες ή μανιτάρια) και λαχανικά.

3. Αναβαθμίστε το γιαούρτι σας

Aν έχετε βαρεθεί τη συνηθισμένη γεύση του γιαουρτιού με τις φρυγανιές, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν θέλετε να φάτε άλλα επιδόρπια πιο πλούσια σε θερμίδες, δοκιμάστε να αναβαθμίσετε τη γεύση του γιαουρτιού σας, αρωματίζοντάς το με λίγη κρυσταλλική βανίλια και 1 κουταλάκι μέλι ή 2 κουταλιές κομματάκια από αποξηραμένα φρούτα.

4. Αναζητήστε νέες συνταγές

Όταν το μενού σας επαναλαμβάνεται διαρκώς είναι θέμα χρόνου να βαρεθείτε και να επιστρέψετε στις παλιές σας διατροφικές συνήθειες. Αναζητήστε λοιπόν νέες συνταγές που σας φαίνονται ενδιαφέρουσες, δοκιμάστε νέους τρόπους να μαγειρέψετε τα λαχανικά και το κοτόπουλο και ανακαλύψτε φρούτα που μέχρι τώρα δεν είχατε εντάξει στη διατροφή σας. Έτσι, η δίαιτα θα γίνει πιο νόστιμη και θα είστε σε θέση να την τηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

5. Αφήστε χώρο για τις αγαπημένες σας λιχουδιές

Αν νομίζετε ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου αν φάτε το αγαπημένο σας γλυκό, τότε όχι μόνο περιπλέκετε την κατάσταση, αλλά επίσης χτίζετε μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό. Εστιάστε στο να τρώτε κυρίως υγιεινά τρόφιμα που τροφοδοτούν τον οργανισμό σας με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αφήστε χώρο για μερικές λιχουδιές που σας προσφέρουν ικανοποίηση. Και στην περίπτωση της δίαιτας, η συνέπεια είναι πιο σημαντική από την «τελειότητα» και σίγουρα δεν θα καταστρέψετε τη σιλουέτα σας επειδή τρώτε ένα γλυκό την εβδομάδα.