Ενώ ορισμένοι παράγοντες όπως η γενετική μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις, ο καλύτερος τρόπος για να μην.. ραγίσει η καρδιά σας είναι να την φροντίζετε μέσα από καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι η άσκηση αλλά και συνήθειες, όπως η διατροφή.

Φρέσκα βότανα για υγιή καρδιά

Όταν προσθέτετε στα πιάτα σας φρέσκα βότανα αντί για αλάτι ή άλλα λιπαρά dressing, τότε κάνετε μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή με πολλά οφέλη για την καρδιά σας. Προσθέτουν γεύση χωρίς να σας γεμίζουν θερμίδες.

Εξίσου ωφέλιμα φαίνεται πως είναι και το σκόρδο, το πιπέρι καγιέν αλλά και ο κραίταγος που με διαφορετικούς τρόπους, συμβάλλουν στην ενίσχυση του καρδιακού μυός και της λειτουργίας του.

Μαύρα φασόλια

Τα μαλακά, τρυφερά φασόλια είναι γεμάτα με υγιεινά θρεπτικά συστατικά. Το φολικό οξύ, τα αντιοξειδωτικά και το μαγνήσιο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Οι ίνες τους βοηθούν στον έλεγχο τόσο των επιπέδων χοληστερόλης όσο και του σακχάρου στο αίμα. Προσθέστε φασόλια για να ανανεώσετε τις σαλάτες και τις σούπες.

Σολομός ή super food

Ένα κορυφαίο τρόφιμο για την υγεία της καρδιάς, ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά. Τα ωμέγα-3 είναι υγιεινά λίπη που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαταραχών του καρδιακού ρυθμού ενώ συμβάλλουν και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μπορούν επίσης να μειώσουν τα τριγλυκερίδια και να περιορίσουν τη φλεγμονή. Η American Heart Association προτείνει δύο μερίδες σολομού ή άλλων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

Συμβουλή: Ψήστε τον σολομό σε αλουμινόχαρτο με βότανα και λαχανικά.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν και ενισχύουν την υγεία της καρδιάς ενώ πιθανότατα να προστατεύουν και τα αιμοφόρα αγγεία σας. Όταν το ελαιόλαδο αντικαθιστά τα κορεσμένα λιπαρά (όπως το βούτυρο), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Δοκιμάστε το σε σαλάτες και μαγειρεμένα λαχανικά ή με ψωμί.

Συμβουλή: Για την καλύτερη γεύση, επιλέξτε το κρύο και καταναλώστε το εντός 6 μηνών.

Καρύδια

Μια μικρή χούφτα καρύδια την ημέρα φαίνεται πώς μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μπορεί επίσης να προστατεύσει τις αρτηρίες της καρδιάς από φλεγμονή. Τα καρύδια είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά, υγιή λίπη που ονομάζονται μονοακόρεστα λίπη, φυτικές στερόλες και φυτικές ίνες.

Τα οφέλη έρχονται όταν τα καρύδια αντικαθιστούν τα κακά λιπαρά, όπως αυτά στα πατατάκια και τα μπισκότα.

Συμβουλή: Δοκιμάστε λάδι καρυδιάς σε σάλτσες σαλάτας.