Κάθε εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων κατά του νέου κοροναϊού, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Οι πιο συχνές παρενέργειες μετά τα εμβόλια κατά της covid-19 περιλαμβάνουν την κόπωση, τον πυρετό, τον πονοκέφαλο, τους πόνους στο σώμα, τα ρίγη, την ναυτία, την διάρροια ή και τον πόνο στο σημείο που δεχθήκατε την ένεση.

Όλοι επηρεάζονται διαφορετικά από τον εμβολιασμό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν λίγες ή καθόλου παρενέργειες ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν πολλές.

Τι κάνουμε όταν εμφανιστούν οι παρενέργειες

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν συνιστούν τα προληπτικά μέτρα κατά των ενδεχόμενων αυτών παρενεργειών, πριν τον εμβολιασμό.

Είναι καλύτερα να περιμένετε και να δείτε αν προκύπτουν παρενέργειες και, στη συνέχεια, να τις αντιμετωπίζετε μεμονωμένα, ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας και επικινδυνότητας για την συνολική υγεία του οργανισμού.

Πόνος ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης

Για αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, όπως πόνος ή πρήξιμο, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, δροσερό υγρό πανί για να δημιουργήσετε μια αυτοσχέδια κομπρέσα. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στους πόνους των μυών και των αρθρώσεων.

Ακαμψία ή πόνος στο χέρι

Για να μειώσετε τον πόνο ή την ακαμψία στο χέρι, μετακινήστε το όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει λίγη δυσφορία αλλά βοηθά στην αποφυγή περαιτέρω δυσκαμψίας χαλαρώνοντας τους πονεμένους μυς.

Ρίγη ή χαμηλός πυρετός

Όποιος έχει ρίγη και πυρετό χαμηλής ποιότητας είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, να πίνει άφθονο νερό για να αποφύγει την αφυδάτωση. Το να φοράτε ελαφριά ρούχα και να ντύνεστε με διαφορετικά «στρώματα» θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερθέρμανση.

Τι είναι το «χέρι covid»;

Αυτό μπορεί να είναι μια παρενέργεια από το εμβόλιο της Moderna. Πρόκειται για ένα κόκκινο εξάνθημα που μπορεί να εμφανιστεί γύρω από το σημείο της ένεσης, συνήθως περίπου 7 ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου, αν και ο χρόνος μπορεί να διαφέρει.

Ενώ η εμφάνιση του εξανθήματος μπορεί να είναι ανησυχητική, από μόνο του δεν είναι απειλητικό για την ζωή. Εάν αυτό το εξάνθημα αναπτυχθεί και είναι ενοχλητικό, χρησιμοποιήστε μια δροσερή κομπρέσα ή ένα δροσερό, καθαρό υγρό πανί ή λίγο πάγο τυλιγμένο καλά σε μια πετσέτα.

Το εξάνθημα τείνει να διαρκεί περίπου 5 ημέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες. Δεν υπάρχει ανάγκη ανησυχίας εάν αναπτυχθεί μετά και διαρκεί περισσότερο από άλλες παρενέργειες του εμβολίου.

Πόσο διαρκούν οι παρενέργειες;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά του κοροναϊού πρέπει να διαρκούν μόνο για λίγες ημέρες.  Εάν διαρκούν περισσότερο, τότε είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας ενώ αν παρατηρείτε κάτι ασυνήθιστο, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ο πυρετός, τα ρίγη και η κόπωση είναι επίσης συμπτώματα της covid-19. Είναι πιθανό να κολλήσετε αμέσως πριν ή μετά τη λήψη του εμβολίου, προτού το σώμα έχει την ευκαιρία να παράγει αντισώματα και να ενισχύσει την ανοσία του οργανισμού.