Εμβληματικά outfits, μερικοί από τους πιο όμορφους αθλητές και αθλήτριες που έχουμε δει και πολυτελή γήπεδα: Αυτή είναι η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι για το τένις.

Και μπορεί να παραμένει θετική, όμως είναι βέβαιο ότι το αδικεί, αφού ξεχνά τα αμέτρητα πλεονεκτήματα του αθλήματος για την υγεία, το σώμα, το μυαλό και τη διάθεσή μας. Φέτος, ίσως είναι η καλύτερη χρονιά για να επιλέξουμε την πρώτη μας ρακέτα, αφού το τένις τυχαίνει να είναι και εξαιρετικά κατάλληλο για… καιρούς πανδημίας.

Αλλά τι έχουμε να κερδίσουμε, αν το βάλουμε στη ζωή μας;

Τένις για μακροζωία

Δεν βλέπουμε συχνά ηλικιωμένους να παίζουν μπάσκετ ή να συνεχίζουν τις προπονήσεις κουνγκ φου, όμως το τένις μπορεί να μας συνοδεύσει μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.

Και καλό είναι να το κάνει όντως, αφού όχι μόνο μας βοηθά να παραμείνουμε σε φόρμα για περισσότερα χρόνια, αλλά από ό,τι φαίνεται παρατείνει τη ζωή μας – και μάλιστα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

Δανοί ερευνητές πραγματοποίησαν μελέτη που εξέτασε την επίδραση διάφορων αθλημάτων στη μακροζωία των συμμετεχόντων. Κάθε είδος άσκησης αποδείχθηκε ότι βοηθούσε τους φαν της να ζήσουν περισσότερο σε σχέση με εκείνους που αγαπούσαν την καθιστική ζωή, όμως το τένις αναδείχθηκε αδιαφιλονίκητος πρωταθλητής.

Οχι μόνο παρέτεινε τον μέσο όρο ζωής των συμμετεχόντων κατά 10 χρόνια, αλλά άφησε το δεύτερο στη σειρά άθλημα, το μπάντμιντον, 3,5 ολόκληρα χρόνια πίσω του!

Γερή καρδιά

Γρήγορο τεστ: Τι είναι το τένις, αερόβια ή αναερόβια άσκηση; Για να μη σας κρατάμε σε αγωνία, η σωστή απάντηση είναι «γ, όλα τα παραπάνω». Μια μέση προπόνηση τένις περιλαμβάνει αμέτρητες ξαφνικές «εκρήξεις», όταν σπεύδουμε να προλάβουμε το μπαλάκι που ο συμπαίκτης μας έχει στείλει στην άλλη άκρη του γηπέδου.

Ετσι, καταλήγει να λειτουργεί κατ’ αντίστοιχο τρόπο με τη διαλειμματική προπόνηση – όπως το είχε θέσει ο μεγάλος τενίστας Bjorn Borg, «το τένις είναι χίλια μικρά σπριντ».

Ως αποτέλεσμα, οι προπονήσεις μας έχουν τεράστια πλεονεκτήματα για την καρδιακή και πνευμονική μας υγεία, με έρευνες να δείχνουν ότι τρεις ώρες τένις την εβδομάδα είναι ικανές να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας πάνω από 50%.

Μυϊκό Γκραντ Σλαμ

Ενας αγώνας τένις εμπλέκει το σώμα μας με αμέτρητους τρόπους: Αναγκαζόμαστε να κάνουμε προβολές, άλματα, να ριχτούμε ολόκληροι μπροστά και, φυσικά, να τρέξουμε πολύ.

Επιπλέον, το γεγονός ότι όλες αυτές οι κινήσεις συνοδεύονται από εκρήξεις και παύσεις, μας βοηθά να αποκτήσουμε μυϊκή δύναμη και αντοχή στα πόδια και στον κορμό μας, αλλά και να κουραζόμαστε δυσκολότερα.

Συνδυαστικά, όλα αυτά τα οφέλη δεν μας χαρίζουν μόνο τη σιλουέτα των ονείρων μας, αλλά και την ευκαιρία να διατηρήσουμε την ευκινησία μας μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Σερβίς καλής διάθεσης

Φαίνεται ότι το τένις είναι ικανό να βελτιώσει σημαντικά και την ψυχολογία μας. Ερευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το τένις αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, όρεξη για ζωή και αισιοδοξία, ενώ αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα σύγχυσης, έντασης, άγχους και κατάθλιψης.

Εκτός από την κοινωνικοποίηση στο τερέν, που είναι βέβαιο ότι συμβάλλει στα ψυχικά του οφέλη, το πιθανότερο είναι πως κάποιο ρόλο παίζει και η ίδια η έντονη φύση του: Από τη μία πλευρά, είναι σχεδόν αδύνατον να σκεφτείς οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, γεγονός που επιτρέπει στο πνεύμα να ξεκουραστεί για λίγο από τα άγχη της καθημερινότητας.

Από την άλλη, οι συνεχείς προκλήσεις και εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει κανείς για να κερδίσει ένα ματς βοηθούν τους παίκτες να αναπτύξουν δύναμη και ψυχική αντοχή.