Εάν θέλετε να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα, κάνοντας γυμναστική στο σπίτι, τότε θα πρέπει να διαμορφώσετε τον χώρο σας κατάλληλα για να απολαμβάνετε με ασφάλεια της κάθε σας προπόνηση. Δεν χρειάζεστε πολύ χώρο ή ακριβό εξοπλισμό. Ανάλογα με τον προϋπολογισμό σας, τους στόχους σας και τον χώρο διαβίωσής σας, υπάρχουν έξυπνες επιλογές για όλους.

Πόσο χώρο χρειάζεστε;

Το μέγεθος του χώρου που χρειάζεστε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο προπόνησης που σκοπεύετε να κάνετε. Εάν θέλετε να κάνετε λίγη yoga, τότε θα χρειαστείτε ένα πολύ μικρό χώρο για να τοποθετήσετε το yoga mat.

Εάν πάλι σας αρέσουν περισσότερο τα cardio προγράμματα ή και οι pilates που έχουν πολλές και διαφορετικές κινήσεις, τότε θα χρειαστείτε μεγαλύτερο χώρο ενώ θα ήταν καλό να απομακρύνετε αντικείμενα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις κινήσεις σας και επομένως την προπόνησή σας.

Για βέλτιστη ασφάλεια και άνεση, προσπαθήστε να βρείτε μια περιοχή περίπου δύο επί δύο μέτρα. Αυτό θα σας επιτρέψει να επεκτείνετε πλήρως τα χέρια σας αλλά και να μετακινείστε από το ένα πλάι στο άλλο, εκτελώντας τις ασκήσεις σας. Εάν δεν έχετε τόσο πολύ χώρο για να ξεκινήσετε, μπορείτε ακόμα να εκτελέσετε μερικές ασκήσεις, απλώς μετακινήστε τα αντικείμενα που εμποδίζουν.

Δεν έχετε επιπλέον δωμάτιο; Κανένα πρόβλημα

Αν δεν έχετε έξτρα δωμάτιο για να το μετατρέψετε στο δικό σας προσωπικό γυμναστήριο, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μέρος από τους χώρους σας.

Σκεφτείτε τους χώρους στο σπίτι σας που χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά και ενδέχεται να έχουν ενσωματωμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα, η περιοχή στη βάση μιας σκάλας μπορεί να είναι αρκετά καλή για μερικές στατικές ασκήσεις με το βάρος του σώματός σας και οι σκάλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για cardio.

Από την άλλη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υπνοδωμάτιο ή το σαλόνι σας, απλά μετακινώντας τα έπιπλά σας για να κάνετε χώρο. Αυτές οι περιοχές είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν τηλεόραση ή οθόνη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να παρακολουθήσετε κάποιο βίντεο ή να βάλετε την αγαπημένη σας playlist.

Μερικά extra tips περιλαμβάνουν:

  • Διαμορφώστε έτσι το χώρο σας ώστε να είναι φιλόξενος και ευχάριστος.
  • Διατηρήστε τον τακτοποιημένο και καθαρό, ώστε να είναι έτοιμος για χρήση ανά πάσα στιγμή.
  • Εάν ο χώρος προπόνησής σας είναι μέρος ενός δωματίου, ίσως θέλετε επίσης να το διακοσμήσετε έτσι ώστε να φαίνεται ότι διαχωρίζεται από το υπόλοιπο δωμάτιο.