Όλοι βιώνουν έλλειψη κινήτρων ανά διαστήματα. Σε μέρες σαν αυτές, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, ευερέθιστοι ή απλώς να μην θέλετε να κάνετε απολύτως τίποτα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι λογικό ορισμένες φορές να αντιμετωπίζουμε την έλλειψη κινήτρων.

Γιατί θέλετε να μην κάνετε τίποτα

Μπορεί να σημαίνει ότι είστε υπό πίεση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ή προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε κάτι ασυνήθιστο στη ζωή σας. Αυτά τα συναισθήματα είναι προσωρινά και συνήθως δεν προμηνύουν κάτι πιο σοβαρό.

Μερικές φορές μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να κάνετε πίσω, να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφήσετε το μυαλό και το σώμα σας να ξεκουραστούν. Εάν αυτά τα συναισθήματα μοιάζουν με μια πιο προσωρινή κατάσταση, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αισθανθείτε καλύτερα και να ανακτήσετε τα κίνητρά σας.

Αυτά περιλαμβάνουν:

Ώρα για διάλειμμα

Το να μην θέλετε να κάνετε πράγματα, ακόμα και δραστηριότητες που κάποτε λατρεύατε, μπορεί να είναι ένδειξη υπερβολικού άγχους ή ακόμα και εξάντλησης. Μερικές φορές κάνοντας ένα διάλειμμα και αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στην αυτό-φροντίδα σας είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε.

Σκεφτείτε να δώσετε στον εαυτό σας μια «ημέρα ψυχικής υγείας» όπου αφήνετε τις προσδοκίες σας για όλα όσα θεωρείτε ότι πρέπει να επιτύχετε. Αντ ‘αυτού, εστιάστε στο να κάνετε πράγματα που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο χαλαροί, ήρεμοι και ασφαλείς.

Μην ξεχνάτε να είστε ευγενικοί (και) με τον εαυτό σας

Η συμπόνια που δείχνετε προς τον εαυτό σας δεν σημαίνει απλώς ότι θα πρέπει να είστε ευγενικοί αλλά και ότι είναι καλό να δείχνετε κατανόηση για όλα όσα σκέφτεστε ή βιώνετε, για όποια συναισθήματα είτε καλά είτε άσχημα.

Στα πλαίσια επιστημονικής μελέτης, μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που δείχνουν συμπόνια στον εαυτό τους, ανακουφίζονται από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες, μειώνουν συναισθήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη ή την αγχώδη διαταραχή και συνολικά μειώνεται η ψυχολογική τους δυσφορία.

Σχεδιάστε κάτι μικρό

Ακόμα κι αν δεν έχετε το κίνητρο να εργαστείτε σε κάτι αυτή τη στιγμή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε πλάνα ή σχέδια για αυτό που ίσως θέλετε να κάνετε στο μέλλον.

Η έρευνα προτείνει ότι η νοητή εικόνα ή η οπτικοποίηση πραγμάτων που θέλετε να κάνετε, βοηθά στην αύξηση του κινήτρου, της αναμενόμενης ευχαρίστησης και της αναμενόμενης ανταμοιβής που θα προκύψει από την πραγματοποίηση αυτών των προγραμματισμένων δραστηριιοτήτων.