Είναι γεγονός ότι τα όρια δεν είναι τόσο προφανή όσο ένας φράκτης ή ένα γιγαντιαίο κόκκινο «stop». Μας επιτρέπουν να εξελιχθούμε με τους δικούς μας κανόνες, να μάθουμε διατηρώντας την ασφάλειά μας, να γίνουμε καλύτεροι, ακούγοντας μόνο τον εαυτό μας.

«Τα όρια προσδίδουν την ισχυρή αίσθηση της αυτενέργειας σε σχέση με τον φυσικό χώρο, το σώμα και τα συναισθήματα ενός ατόμου» αναφέρει χαρακτηριστικά η θεραπεύτρια Jenn Kennedy.

«Ολοι έχουμε συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές και τα όρια είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα επικοινωνήσουμε» εξηγεί. Ο καθορισμός και η τήρησή τους δεν αποτελούν εύκολες διαδικασίες, ωστόσο υπάρχουν πρακτικές μέθοδοι για να ορίσετε σαφέστερους κανόνες με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή και για να διεκδικήσετε τον χώρο σας όταν πρόκειται για νέα.

Μπορούμε να θέσουμε όρια

⦁ Για τον προσωπικό μας χώρο.
⦁ Για τη σεξουαλικότητά μας.
⦁ Για τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας.
⦁ Για τα πράγματα και τα υπάρχοντά μας.
⦁ Για τον χρόνο και την ενέργειά μας.
⦁ Για την κουλτούρα και την ηθική μας.

Γιατί αξίζει να προσπαθήσουμε

Απαραίτητα στοιχεία της ψυχικής ευημερίας αλλά και της συναισθηματικής ασφάλειας, τα όρια αποτελούν στην πραγματικότητα σημεία σύνδεσης, καθώς παρέχουν υγιείς κανόνες για την πλοήγηση σε σχέσεις, προσωπικές ή και επαγγελματικές.

Τα όρια βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή μας και επομένως τις σχέσεις μας. Με τα όρια, μπορείτε να θέσετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα είτε πρόκειται για την αυτο-φροντίδα σας είτε για τις φιλοδοξίες σας είτε για τις σχέσεις σας.

Εξοικονομούμε τη συναισθηματική μας ενέργεια. Δεν χρειάζεται να έχετε τα ίδια όρια ή επίπεδο άνεσης για όλους. Τα όρια που μας επιτρέπουν να έχουμε μια διαφορετική ακτίνα ανάλογα με την κατάσταση ή το άτομο μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε αρκετή ενέργεια για να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Κάνουμε χώρο για την εξέλιξή μας. Τα όρια μας δίνουν τον πολύτιμο χώρο που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε πολύπλοκες καταστάσεις και σύνθετα συναισθήματα για να εξελιχθούμε.