Η συνταγή για να μειώσετε την ήπια έως μέτρια υπέρταση είναι απλή: «Μετακινηθείτε περισσότερο και καθίστε λιγότερο» αυτό επισημαίνει σε νέα επιστημονική της δήλωση η American Heart Association ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να μειώσετε και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Δεν μειώνουμε μόνο την υπέρταση

«Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, μαζί με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ.  Bethany Barone Gibbs από το University of Pittsburgh στην Pennsylvania.

Η σωματική δραστηριότητα έχει επίσης οφέλη πέρα από την καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου ορισμένων καρκίνων, τα βελτιωμένα οστά, τον ενισχυμένο εγκέφαλο, την βελτιωμένη διάθεση και τον ποιοτικότερο ύπνο.

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας οδηγεί σε κλινικά σημαντικές μειώσεις της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης, συνήθως μια μέση μείωση που κυμαίνεται από 3 έως και 4 mm Hg. Παρόμοιες βελτιώσεις παρατηρούνται με τη χοληστερόλη στο αίμα. Για παράδειγμα, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα μειώνει συνήθως τη χοληστερόλη LDL κατά 3 έως 6 mg / dL.

Η δήλωση υπογραμμίζει την έρευνα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που είναι ενεργά, έχουν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και 36% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν είναι σωματικά ενεργοί.

Πώς θα αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα;

Μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε, περιλαμβάνουν:

*Περπάτημα

Ειδικά τώρα που ο καιρός προσφέρεται για απογευματινές και βραδινές βόλτες, το περπάτημα είναι η ιδανική επιλογή, αφού σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε το περιβάλλον γύρω σας, να κάψετε θερμίδες και να περάσετε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Τι θα λέγατε, λοιπόν, αντί να κανονίσετε με τη φίλη σας να πάτε για φαγητό να βγείτε για περπάτημα;

*Γυμναστική στο σπίτι

Πώς θα σας φαινόταν να γυμναστείτε από την άνεση του σπιτιού σας χωρίς να βγείτε ούτε για λίγο έξω στον καύσωνα; Αν σας ακούγεται δελεαστικό, τότε αξίζει να δοκιμάσετε τη γυμναστική στο σπίτι. Μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα αμέτρητα βιντεάκια γυμναστικής, ωστόσο έχετε κατά νου να προτιμάτε αυτά από τους επαγγελματίες γυμναστές και αθλητές και να μην πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας.

*Ποδήλατο

Η ποδηλασία είναι ένας πρακτικός τρόπος να γυμναστείτε, αλλά και να μετακινηθείτε. Αντί να στριμώχνεστε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή να ψάχνετε πάρκινγκ με τις ώρες, επιλέξτε για τις μετακινήσεις σας το ποδήλατο, ώστε να εντάξετε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας.