Στις διακοπές, μπορείτε να μην πάρετε καθόλου βιβλία. Όσο κλισέ και αν ακούγεται, μπορείτε κάλλιστα να πατε να γράψετε το δικό σας. Ναι, λίγες μέρες αρκούν.

Πολλοί και πολλές, αγοράζουν κάτι για διάβασμα στον τόπο διακοπών τους. Ωραιότατα συνοικιακά βιβλιοπωλεία, μικρά περίτερα μες στα καράβια ή τα αεροδρόμια, ακόμα και σε σταθμούς για «καφέ και τσίσα» στις εθνικές οδούς της χώρας δίνουν το πάτημα.

Άλλοτε, οι εφημερίδες δίνουν ωραιότατα και χρησιμότατα δώρα. Βιβλία για την παραλία ή το θεαθήναι στο πρωινό του ξενοδοχείου με γλυκό κουταλιού κι ελληνικό καφέ.

Αν, όμως, αν θέλετε να πάρετε μαζί σας ένα, δύο ή περισσότερα βιβλία, αγοράζοντάς τα από πριν, χρειάζεται να έχετε μερικά πράγματα κατά νου.

Οδηγός Επιλογής Αναγνωσμάτων για το Καλοκαίρι

1.Ψαχουλέψτε λίγο την βιβλιοθήκη και φτιάξτε μια μικρή στοίβα με βιβλία που αγοράστηκαν κάποια στιγμή, αλλά δεν διαβάστηακαν ακόμα. Αν βλέπετε ένα βιβλίο ως εκκρεμότητα που σας αγχώνει, αφήστε το για μετά τις διακοπές.

2.Η συγγραφέας και νομικός Βίβιαν Στεγίου έγραψε πρόσφατα το εξής υπέροχο: «Με κάποιον τρόπο το μέρος επιδρά στο βιβλίο και το βιβλίο επιδρά στο μέρος. Αλλιώς διαβάζεις σε διαφορετικά μέρη.» Αυτό δεν σημαίνει ότι στις Κυκλάδες διαβάζουμε Ελύτη και σταβουνά της Κρήτης Καζαντζάκη, λειτουργεί περισσότερο διαισθητικά.

Απλώς, έχετε κατά νου ότι ένα βιβλίο που θα αλέξετε θα συνδεθεί οριστικά με τον τόπο διακοπών και αντιστρόφως.

3. Εμπιστευτείτε ένα διαφορετικό είδος από το λατρεμένο και χιλιοδοκιμασμένο σας. Επιτρέψτε στον αυτό σας μια μικρή αλλαγή. Τι θα λέγατε για μια συλλογή διηγημάτων φέτος, αντί για ασυνομικό ή ερωτικό μυθιστόρημα;

4.Πάρτε μαζί ένα με δύο βιβλία περισσότερα από αυτά που υπολογίζετε πως θα σας χρειαστούν. Κι αν διαβάσετε ένα απνευστί μέχρι να πάτε στο νησί, στο καράβι; Με τα βιβλία ποτέ δεν ξέρεις…

5.Μην διαστάσετε νπάρετε μαζί σας ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει ήδη, αλλά αγαπάτε πολύ. Δώσε του νέα πνοή, διαβάστε κάπιο απόσπασμά του στην παρέα σας.

6.Αν έχετε παιδιά, μπορείτε να αρκεστείτε κάλλιστα στα δικά τους βιβλία. Τα οποία δεν χρειάζεται να είναι «μπεμπεκίστικα» και προβλέψιμα και κιτς. Το πιο πιθανό είναι να σας καλύψουν αναγνωστικά περισσότερο από κάποια «ενήλικη» επιλογή, αρκεί να διαλέξετε σοφά.

7.Αν ταξιδεύετε ή διακοπάρετε με βιβλιόφιλους, διασταυρώστε τις επιλογές σας και διαβάστε ο ένας της άλλης κάποια στιγμή. Γλιτώστε χώρο και χρόνο.

8. Προμηθευτείτε με σελιδοδείκτες, ίσως προστατευτικές θήκες και ένα σημειωματάριο στο οποίο μπορείτε να καταγράψετε δικές σας σκέψεις. Πολλές φορές, διάβασμα και γράψιμο πάνε μαζί.

9. Στην τελική, σκεφτείτε αυτό που είπε ο Κάφκα: