Δεν είναι μυστικά τα οφέλη που έχει η γυμναστική για το σώμα, την ψυχολογία αλλά και το δέρμα μας. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες καναδών επιστημόνων στο Οντάριο, όχι μόνο συμβάλλει στο να διατηρείται πιο νεανικό το δέρμα αλλά και μπορεί να αντιστρέψει τα σημάδια γήρανσης σε όσους ξεκινούν να γυμνάζονται σε προχωρημένη ηλικία. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτό το πόρισμα και έτσι οι έρευνες συνεχίζονται.

Τι συμβαίνει όμως όταν παρατηρούμε διάφορα συμπτώματα στην όψη μας μετά την προπόνηση, όπως κοκκινίλες, ξηρότητα, υπερβολική λιπαρότητα; Πρέπει να σταματήσουμε τη γυμναστική για να «σώσουμε» το δέρμα μας; Οχι, αλλά σίγουρα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας.

Για να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και φρέσκο, χωρίς εξάρσεις, τηρούμε κάποιους θεμελιώδεις κανόνες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γυμναστική.

1) Σκουπιζόμαστε πάντα με μια καθαρή και λεπτή σε πάχος βαμβακερή πετσέτα ή με μικροΐνες

Οταν χρησιμοποιούμε μια όχι και τόσο καθαρή πετσέτα μεταφέρουμε τα βακτήρια και τα υπολείμματα του ιδρώτα στο δέρμα μας, προξενώντας πιθανές εστίες μόλυνσης. Επίσης θέλουμε να είναι λεπτή για να πλένεται πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

2) Πιάνουμε τα μαλλιά μακριά από το πρόσωπό μας

Ετσι εμποδίζουμε τη λιπαρότητα και τα προϊόντα στάιλινγκ να ακουμπούν το δέρμα μας, τα οποία σε συνδυασμό με τη ζέστη και τον ιδρώτα μπορεί να προξενήσουν σπιθουράκια.

3) Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το δέρμα μας

Ο λόγος είναι για να μη μεταφέρουμε μικρόβια από τα χέρια μας στο πρόσωπό μας. Πόσω μάλλον αν πηγαίνουμε σε γυμναστήριο όπου λόγω COVID-19 έχουμε έναν επιπλέον λόγο ζωτικής σημασίας για να προσέχουμε.

4) Φοράμε SPF όταν προπονούμαστε σε εξωτερικό χώρο

Ακόμα και όταν έχει συννεφιά, ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει βλάβες, σημάδια γήρανσης, αλλά και εξανθήματα που οφείλονται σε φωτοαλλεργία. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε αντηλιακό που προστατεύει από όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας.

5) Χρησιμοποιούμε ένα face mist κατά τη διάρκεια της άσκησης

Αν έχουμε την τάση να κοκκινίζουμε ή νιώθουμε καύσο, ψεκάζουμε το πρόσωπό μας με ένα face mist που προηγουμένως έχουμε βάλει στο ψυγείο. Η δροσερή θερμοκρασία του σε συνδυασμό με τους αντιοξειδωτικούς και ανακουφιστικούς παράγοντες του σπρέι θα επαναφέρουν την ισορροπία στο δέρμα μας.