Η γρήγορη καθημερινότητα και οι ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις συχνά «κλέβουν» την ενέργειά μας, αφήνοντάς μας εξαντλημένους και με μεγάλες ελλείψεις ύπνου. Κι ενώ νομίζουμε ότι ένας δεκάωρος ύπνος το σαββατοκύριακο θα λειτουργήσει ως quick fix, στην πραγματικότητα θα έχετε διαπιστώσει ότι δεν είναι έτσι. Αυτό που θα σας τονώσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να ξυπνάτε νωρίς.

Γιατί να ξυπνάτε νωρίς καθημερινά

Αν ακόμα δεν έχετε πειστεί, δείτε τους παρακάτω λόγους…

Καλύτερος ύπνος

Ερευνητικά δεδομένα επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς τείνουν να κοιμούνται νωρίτερα και να απολαμβάνουν μεγαλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο. Οι επαρκείς ώρες ύπνου συνοδεύονται από πολλά οφέλη, όπως:

  • Βελτιωμένη διάθεση.
  • Καλύτερη συγκέντρωση.
  • Μειωμένες πιθανότητες παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Από την άλλη, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί:

  • Να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αρρωσταίνετε πιο συχνά.
  • Να αυξήσει τις πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Περισσότερη ενέργεια

Σας έχει τύχει να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο ή και με «πεσμένη» διάθεση ενώ είχατε κοιμηθεί πολλές ώρες; Για να ξυπνάτε γεμάτοι ενέργεια θα ήταν καλό να κοιμάστε περίπου οκτώ με εννέα ώρες και να κοιμάστε νωρίτερα για να κάνετε το πρωινό ξύπνημα πιο εύκολο.

Αν κοιμάστε νωρίτερα και ο ύπνος είναι πιο ποιοτικός, τότε καθημερινά θα ξυπνάτε πιο ξεκούραστοι και ανανεωμένοι.

Χρόνος για εσάς

Εάν ζείτε με άλλους ανθρώπους, όπως τα μικρά παιδιά ή και άλλους ενήλικες που χρειάζονται την βοήθειά σας, το να ξυπνάτε νωρίς θα μπορούσε να σας δώσει μερικά πολύτιμα λεπτά έξτρα χρόνου που μπορείτε να αφιερώσετε στον εαυτό σας.

Αν ξυπνάτε από νωρίς, θα έχετε χρόνο να απολαύσετε ήρεμα τον καφέ ή το πρωινό σας ή απλούστατα να απολαύσετε μερικά λεπτά ηρεμίας, που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε ψυχικά για την ημέρα που σας περιμένει.

Λαμπερό δέρμα

Οι άγρυπνες νύχτες μπορούν να εμφανιστούν στην επιδερμίδα μας ως λεπτές γραμμές, ρυτίδες, ωχρότητα και πρησμένα βλέφαρα… για να μην συζητήσουμε για τους μαύρους κύκλους. Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να συμβάλει στην εμφάνιση ακμής.

Ο καλός ύπνος βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα κύτταρα του δέρματος αναγεννιούνται, ενώ η αυξημένη ροή αίματος και το κολλαγόνο βοηθούν στην αποκατάσταση των βλαβών από περιβαλλοντικές συνθήκες και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Επιπλέον, το να κοιμηθείτε νωρίτερα σας επιτρέπει να σηκωθείτε και νωρίτερα και επομένως να ακολουθήσετε κατά γράμμα την beauty ρουτίνα σας.