Οι μέλλουσες μανούλες συχνά αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν για να προσφέρουν στο μωρό τους τις καλύτερες συνθήκες. Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές που θα ωφελήσουν το μωρό σας και εσάς.

Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή

Προσπαθήστε να έχετε μια διατροφή που αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα και σνακ.

Άλλες διατροφικές αλλαγές σημαντικές για την εγκυμοσύνη:

  • Θα χρειαστείτε περισσότερο νερό από όσο πριν την εγκυμοσύνη σας προκειμένου να εξασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας. Αν και η κατανάλωση νερού ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του σώματός σας, το πόσο δραστήρια είστε και ούτω καθεξής, ο γενικός κανόνας είναι ότι στην εγκυμοσύνη χρειάζεστε καθημερινά περίπου 9-11 ποτήρια υγρά (7-11 από αυτά να είναι νερό).
  • Η κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφίμων είναι ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε επιπλέον θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας.
  • Η κατανάλωση πολλών φυτικών ινών και η επαρκής κατανάλωση νερού σε καθημερινή βάση μπορούν να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα, η οποία είναι συχνή κατά την εγκυμοσύνη.
  • Βάλτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο. Οι καλύτερες πηγές αυτής της πολύτιμης βιταμίνης είναι το μοσχαρίσιο συκώτι, οι φακές, το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα μαυρομάτικα, ο αρακάς, το μπρόκολο, το αβοκάντο, τα φιστίκια και οι ηλιόσποροι.
  • Αποφύγετε τα φαγητά με ωμό αυγό, τα ωμά ψάρια ή θαλασσινά, το μη καλοψημένο κρέας, το συκώτι και τα εντόσθια, τα μεγάλα ψάρια, τα ενεργειακά ποτά και καταναλώσετε καφεΐνη με μέτρο.
  • Μην καταναλώνετε αλκοόλ.

Βάλτε στη ζωή σας τη σωματική άσκηση

Η ήπια γυμναστική συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός εάν σας έχει δώσει αντίθετη συμβουλή ο γιατρός σας. Η άσκηση ενισχύει τους μυς και την καρδιά σας, προάγει την υγιή αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη, σας βοηθά να καταπολεμήσετε το στρες, αναβαθμίζει την ποιότητα ύπνου, αποτρέπει τον πόνο στην πλάτη και προετοιμάζει το σώμα σας για τοκετό. Συνιστάται οι έγκυες γυναίκες να κάνουν 150 λεπτά σωματικής άσκησης εβδομαδιαίως, χωρισμένες σε 10 – 30λεπτες προπονήσεις. Μερικές εξαιρετικές δραστηριότητες που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το περπάτημα, το ποδήλατο, ο χορός και η γιόγκα.

Μην αποκόβεστε από τον κοινωνικό σας κύκλο

Σχετική έρευνα έχει δείξει ότι η ισχυρή οικογενειακή και κοινωνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει θετική επίδραση στη διάθεση της εγκύου και βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Παραδείγματα τρόπων σύνδεσης περιλαμβάνουν την επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους σας, τη συμμετοχή σε τάξη προγεννητικής εκπαίδευσης ή τη συμμετοχή σε μια ομάδα για άσκηση όπως σε ένα μάθημα προγεννητικής γιόγκα. Δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα, μπορείτε να αναζητήσετε αντίστοιχα online προγράμματα.

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας

Η κακή οδοντική υγεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη σας καθώς οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στα ούλα, γεγονός που συμβάλλει στην περιοδοντική νόσο. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να συνεχίζουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, να κάνουν νήμα μία φορά την ημέρα και να επισκέπτονται τον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο για τακτικούς καθαρισμούς.

Ποτέ μην παίρνετε φάρμακα χωρίς την έγκριση του γιατρού σας

Ποτέ και για κανέναν λόγο μην πάρετε κάποιο φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, χωρίς πρώτα να έχετε ρωτήσει τον γιατρό σας.