Όλοι απολαμβάνουμε μια διασκεδαστική λίστα αναπαραγωγής, ένα τραγούδι που μας ηρεμεί αυτόματα και αυτά τα τρία νοσταλγικά τραγούδια που μας ταξιδεύουν πίσω στα φοιτητικά μας χρόνια, αλλά ξέρατε ότι η μουσική μπορεί να κάνει περισσότερα από αυτά για τον εγκέφαλό μας;

Εδώ είναι μερικοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να σας επηρεάσει:

1. «Ανεβάζει» τη διάθεση

Ξεκινήσαμε με το πιο προφανές, σωστά; Το χαμόγελο που έχετε μόλις μπει στο ραδιόφωνο ένα συγκεκριμένο τραγούδι, το ότι ξεκινάτε να χτυπάτε ρυθμικά το πόδι σας ακόμη κι αν σιχαίνεστε το τραγούδι που παίζει στο μαγαζί που βρίσκεστε, για όλα αυτά ευθύνεται η μουσική.

Καθώς περνάει στον εγκέφαλο, ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, κάτι που σας κάνει να νιώθετε ευτυχισμένοι. Πρόκειται για μια άμεση αντίδραση.

2. Βελτιώνει τις επιδόσεις στη γυμναστική

Έρευνα του 2019 από το Πανεπιστήμιο Μπρίτις Κολούμπια Οκάναγκαν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευχάριστη μουσική μπορεί να κάνει ακόμα και τη σκληρότερη προπόνηση πιο υποφερτή, ακόμη και για άτομα που δεν είναι ιδιαίτερα δραστήρια.

Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής μπορεί να λειτουργήσει ως μία στρατηγική απόσπασης της προσοχής, δηλαδή να αποσπάσει την ανθρώπινη προσοχή από φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματος, όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή η κούραση και έτσι να εξασφαλίσει καλύτερες επιδόσεις.

Νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Brunel έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι συμβάλλει καθοριστικά στις καλύτερες αθλητικές επιδόσεις.

3. Η μουσική ενισχύει την υγεία

Η καρδιά είναι το πιο ευάλωτο ανθρώπινο όργανο στο άγχος και η μουσική -ιδιαίτερα η όπερα- φαίνεται να την ηρεμεί, αφού μειώνει τους παλμούς της, ελαττώνει την πίεση του αίματος και εξασφαλίζει την πιο ομαλή ροή του.

4. Βελτιώνει τη μνήμη

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο «McMaster», συμβάλλει στο «χτίσιμο» γερής μνήμης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι ερευνητές μελέτησαν παιδιά 4-6 ετών που έκαναν μαθήματα μουσικής για 1 έτος και διαπίστωσαν βελτίωση και σε πεδία της μνήμης που δεν σχετίζονται με τη μουσική, αλλά με τη λεκτική μνήμη, τα μαθηματικά, τη γραφή και την ανάγνωση.

5. Βοηθά στη συγκέντρωση

Δεν είναι χρήσιμα όλα τα είδη μουσικής για τον σκοπό αυτό, αλλά σίγουρα κάποια είναι.

Η καλύτερη, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η μουσική που θα σας κρατήσει σε εγρήγορση χωρίς να αποσπάσει την προσοχή σας. Η κλασική φαίνεται δε να είναι ιδανική, καθώς δεν έχει στίχους.