Από τις 8 ώρες στο γραφείο μέχρι το Σαββατοκύριακο και την αδιάκοπη παρακολούθηση σειρών, μπορεί να καταλήξετε να περνάτε ένα σημαντικό μέρος της ημέρας σας καθιστοί. Η καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας από την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις μέχρι τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Τα οφέλη της ήπιας σωματικής άσκησης στη διάθεση

Η σωματική άσκηση έχει σημαντική επίδραση στον εγκέφαλο και μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας του. Φαίνεται επίσης να μειώνει τη φλεγμονή και άλλες μορφές στρες στο σώμα που πιθανώς εμπλέκονται στην κακή ψυχολογία.

Σε σύγκριση με παρατεταμένες περιόδους σε καθιστή θέση, μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine διαπίστωσε ότι η γυμναστική ήπιας έντασης συνδέθηκε με χαμηλότερο στρες, βελτιωμένη διάθεση και μειωμένο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Σε αντίθεση με τις προπονήσεις μέτριας έως υψηλής έντασης, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με την επιρροή της γυμναστικής στη διάθεση, ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jacob D. Meyer, PhD, διαπίστωσε ότι ακόμη και ήπιες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα και οι δουλειές του σπιτιού, είναι καλύτερες από την καθιστική ζωή για τη βελτίωση της διάθεσης.

«Είναι πιθανό ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι συμμετέχουν σε μια ήπια δραστηριότητα, τόσο πιο δραστήριοι είναι γενικά. Και η αυξημένη δραστηριότητα σχετίζεται με καλύτερη διάθεση», εξηγεί. «Είναι επίσης πιθανό ότι όταν ένας άνθρωπος έχει καθιστική ζωή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή διάθεση, επομένως οποιαδήποτε ήπια δραστηριότητα μπορεί να είναι πιο ευεργετική για τη διάθεσή του συγκριτικά με το να κάθεται.»

Ο πιο εύκολος τρόπος να βελτιώσετε τη διάθεσή σας

Μια μορφή άσκησης που μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας -ακόμη κι αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τη γυμναστική- είναι το περπάτημα, το οποίο ενισχύει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, μειώνει τις ορμόνες του στρες και απελευθερώνει ενδορφίνες, βελτιώνοντας τη διάθεση. Ειδικά μάλιστα αν έχετε τη δυνατότητα να περπατήσετε στη φύση, ακόμη καλύτερα, αφού πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που συχνάζουν καθημερινά στα αστικά πάρκα για 20 λεπτά κατά μέσο όρο ανέφεραν σημαντική αύξηση στην ικανοποίηση τους από τη ζωή μετά τη βόλτα τους.

Αν δεν μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τη δουλειά σας ή να αλλάξετε… καριέρα, υπάρχουν τρόποι για να εντάξετε περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναλάβετε να βγάζετε εσείς βόλτα τον σκύλο κάθε πρωί και βράδυ, να προτιμάτε τις σκάλες από τον ανελκυστήρα και να καθιερώσετε ένα ραντεβού με τους φίλους σας για περπάτημα αντί για φαγητό. Ακόμη κι αν αυτά δεν σας ακούγονται ιδιαίτερα σημαντικά, μπορούν να κάνουν τη διαφόρα στα επίπεδα σωματικής σας δραστηριότητας και κατ’ επέκταση στη διάθεσή σας.