Ορισμένοι άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν τα φρούτα, επειδή περιέχουν πολλή ζάχαρη. Ωστόσο, η διαιτολόγος και διατροφολόγος δρ. Keri Gans μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να λάβουμε υπόψη για την περιεκτικότητα των φρούτων σε ζάχαρη.

«Νομίζω ότι με όλα τα σύγχρονα πλάνα διατροφής που προωθούν την περιορισμένη κατανάλωση υδατανθράκων, τα φρούτα έχουν λανθασμένα κατηγοριοποιηθεί μαζί με τα τρόφιμα των οποίων η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες προέρχεται από πρόσθετη ζάχαρη» αναφέρει.

«Ωστόσο, οι υδατάνθρακες δεν δημιουργούνται όλοι με τον ίδιο τρόπο και πολλοί από εμάς δεν το γνωρίζουμε».

«Διαφορετική» η ζάχαρη στα φρούτα;

Πρώτα απ ‘όλα, οι υδατάνθρακες δεν σας βλάπτουν. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητοι για τις λειτουργίες του οργανισμού, όπως εξάλλου είναι και οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Οι υδατάνθρακες αποτελούν ένα από τα τρία κύρια θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνουμε.

Το σώμα σας διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, η οποία είναι η βασική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα, τα όργανα και τους ιστούς του σώματός σας.

Όταν διαβάζετε τη διατροφική ετικέτα σε οποιοδήποτε τρόφιμο, η ποσότητα των «συνολικών υδατανθράκων» αποτελείται από το άθροισμα τριών υδατανθράκων: την ζάχαρη, το άμυλο και τις φυτικές ίνες. Καθένα από αυτά διασπάται περαιτέρω, με την ζάχαρη για παράδειγμα να διακρίνεται σε πρόσθετη και φυσική, όπως αυτή που βρίσκουμε στα φρούτα.

Η διάκριση μεταξύ της προστιθέμενης και της φυσικής ζάχαρης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς τα φρούτα αποδεικνύονται τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Η προστιθέμενη ζάχαρη έχει μηδενικά θρεπτικά οφέλη, εξηγεί δρ. Keri Gans ενώ η ζάχαρη στα ροδάκινα ή το αχλάδι έρχεται με πολλά οφέλη για την υγεία, (συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών.

Τα καλά υπερτερούν

Αν και είναι αλήθεια ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, δεν ισχύει το ίδιο και για τα φρούτα, μιας και είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. «Τα σάκχαρα των φρούτων δεν προκαλούν φλεγμονή στο σώμα με τον ίδιο τρόπο όπως τα πρόσθετα σάκχαρα» εξηγεί η δρ. Keri Gans.

Στην πραγματικότητα, προσθέτει ότι εάν δεν τρώτε φρούτα σε σταθερή βάση, πιθανότατα χάνετε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρήσει τις εύρυθμες λειτουργίες του.