Εάν εργάζεστε σε γραφείο, σίγουρα κάποια στιγμή θα έχετε αισθανθεί τη χαρακτηριστική ενόχληση στον αυχένα ή και στη μέση σας. Ωστόσο, τα χέρια και οι καρποί μας αποτελούν μέρη του σώματος που ταλαιπωρούμε εξίσου, καθώς ακόμα και όταν δεν δακτυλογραφούμε στον υπολογιστή, τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε scroll στα social media ή να απαντήσουμε σε μηνύματα φίλων καθώς χαλαρώνουμε.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ασκήσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε και να εντάξετε στη δική σας self-care ρουτίνα για να ανακουφιστείτε από τον ενοχλητικό πόνο ή και τη δυσκαμψία.

Το stretching σώζει

Η παύση όσο εργάζεστε για να τεντώσετε απαλά τα χέρια και τους καρπούς σας, μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε την ευελιξία και να βελτιώσετε τη ροή του αίματος που μπορεί να επηρεαστεί από την έλλειψη κίνησης των βραχιόνων.

Τεντωθείτε προτού ξεκινήσετε, κατά τη διάρκεια αλλά και αφού τελειώσετε. Εάν παρατηρήσετε ότι το τέντωμα των χεριών και των καρπών σας μειώνει τον πόνο, τότε μπορείτε να το κάνετε ανά μία ή και δύο ώρες ανάλογα με τον φόρτο εργασίας και την ένταση της ενόχλησης.

Τέντωμα καρπού

Το τέντωμα των καρπών σας αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο για να μειώσετε τον πόνο. Τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, περιλαμβάνουν:
⦁ Σηκώστε και κατεβάστε επαναλαμβανόμενα τα χέρια σας στη θέση «stop», με τα χέρια απλωμένα μπροστά σας.
⦁ Κάντε την παλάμη σας μια γροθιά, κρατήστε για μερικά δευτερόλεπτα και έπειτα απελευθερώστε.
⦁ Περιστρέψτε το χέρι σας πάνω και κάτω ενώ σχηματίζετε γροθιά με την παλάμη σας.

Τέντωμα παλάμης

Το τέντωμα των χεριών και των δακτύλων μας δεν είναι κάτι που τείνουμε να σκεφτόμαστε πολύ αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη μείωση του πόνου από την πληκτρολόγηση και την αποστολή γραπτών μηνυμάτων. Για να τεντώσετε την παλάμη και τα δάχτυλά σας:

⦁ Ισιώστε τα δάχτυλά σας και τις παλάμες σας σε επίπεδη επιφάνεια και κρατήστε αυτήν τη θέση για τριάντα δευτερόλεπτα.
⦁ Ισιώστε τα δάχτυλά σας και την παλάμη σας σε μια επιφάνεια και σηκώστε αργά κάθε δάχτυλο ξεχωριστά. Χαμηλώστε κάθε δάχτυλο πάλι ξεχωριστά.
⦁ Λυγίστε τα δάχτυλά σας προς τα κάτω και κρατήστε για περίπου τριάντα δευτερόλεπτα.
Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Δεν είναι απαραίτητο να αφιερώσετε ολόκληρη προπόνηση στα χέρια σας, η ενδυνάμωση όμως των καρπών σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το αίσθημα του πόνου. Αντί για εξοπλισμό, χρησιμοποιείστε οικιακά είδη, όπως λαστιχάκια, πετσέτες και ένα σφυρί. Οι ασκήσεις με τη χρήση αυτών των αντικειμένων μπορούν να γίνουν μέσα σε λίγα λεπτά και είναι πολύ απλές, αφού μπορείτε να τοποθετήσετε ένα λαστιχάκι ανάμεσα σε δύο δάχτυλα και να τα τεντώσετε για να εκτονώσετε την ένταση.

Σε αντίθεση με τις μικρές και απλές κινήσεις με είδη οικιακής χρήσης, οι κάμψεις καρπών με αλτήρα αποτελούν πράγματι άσκηση εκγύμνασης των καρπών, που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τα χέρια, τους καρπούς σας, αλλά και τους πήχεις.

Αντί για μπάρα χρησιμοποιήστε ελαφριά βαράκια ή ακόμα και δύο μπουκαλάκια νερό. Κρατήστε τα και ανασηκώστε τους καρπούς σας. Ο στόχος αυτής της άσκησης δεν είναι να αισθανθείτε κάψιμο ή πόνο αλλά να χτίσετε σταδιακά δύναμη έτσι ώστε τα χέρια και οι καρποί σας να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για τις καθημερινές δραστηριότητες που εκτελούν.

Pro tip: Χρησιμοποιήστε ελαφρά βάρη. Καθώς εκτελείτε τις κάμψεις τα ελαφριά βάρη είναι καλύτερα για την ενίσχυση του καρπού, ειδικά εάν τις κάνετε για πρώτη φορά. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα προκαλέσετε περαιτέρω τραυματισμούς ή πόνο στα χέρια και στους καρπούς σας.