Αν δεν αντιμετωπίζετε τακτικά γαστρεντερική δυσφορία, μπορεί να είναι εύκολο να παραβλέψετε την υγεία του εντέρου σας. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν νιώθετε κάποια δυσφορία, το έντερο και συγκεκριμένα το μικροβίωμά του εξακολουθεί να επηρεάζει τη διάθεσή σας, τη γνωστική λειτουργία, τον ύπνο και πολλά άλλα.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μερικές καλές συνήθειες που προάγουν την υγεία του εντέρου. Ο δρ. Niket Sonpal, γαστρεντερολόγος στη Νέα Υόρκη μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για το πώς να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου.

Οι συνήθειες για ένα υγιές έντερο

Φάτε γεύματα και σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι κρίσιμες για την υγεία του εντέρου. «Το διατηρούν σε φόρμα και σας δίνει καλές, καθαρές κινήσεις του εντέρου που συμβαίνουν χωρίς ιδιαίτερες ενοχλήσεις» επισημαίνει ο δρ. Niket Sonpal.

Πολλοί από εμάς, ωστόσο, υπερεκτιμούμε την πρόσληψη φυτικών ινών. Επομένως, συνιστά να περάσετε μερικές ημέρες ελέγχοντας την ποσότητα φυτικών ινών που τρώτε καθημερινά και στη συνέχεια να προσθέσετε από εκεί αν είναι απαραίτητο.

Μείνετε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα

Το νερό είναι ο καλύτερος φίλος των ινών, καθώς το δεύτερο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το πρώτο. «Οι άνθρωποι που δεν πίνουν αρκετό νερό όλη την ημέρα μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκοιλιότητα, καθώς κινήσεις του εντέρου τους γίνονται σκληρές και επώδυνες», επισημαίνει ο ίδιος.

Εκτός από το να βεβαιωθείτε ότι ενυδατώνεστε πριν αρχίσετε να πίνετε καφέ το πρωί, είναι σημαντικό να είστε σίγουροι ότι πίνετε νερό καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Γλυκό υπό προϋποθέσεις

Ενώ είναι φυσικό να λαχταράτε γλυκά μετά το γεύμα, μιας και η πέψη μπορεί να «κλέψει» την ενέργειά μας και η ζάχαρη μας δίνει ένα quick fix. Ωστόσο, ο δρ. Niket Sonpal προτείνει ότι ίσως είναι καλύτερο να αποφύγουμε το επιδόρπιο αμέσως μετά το γεύμα, εκτός εάν έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσει το έντερό σας.

«Πάντα λέω στους ασθενείς ότι, για παράδειγμα, τα γιαούρτια με προβιοτικά έχουν καλή γεύση, είναι υπέροχα για το στομάχι σας και κάνουν εξαιρετική δουλειά ως επιδόρπιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.