Όταν είστε αγχωμένοι, η συναισθηματική και σωματική σας υγεία μπορεί να υποφέρουν. Τα άτομα με τραύματα ή άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, επίσης βιώνουν συχνά σωματικά συμπτώματα. Όλες αυτές οι καταστάσεις αυτές μπορεί να έχουν μία κοινή συνισταμένη: τους γοφούς.

Σύμφωνα τόσο με τη νευροεπιστήμη όσο και τις πρακτικές somatics, οι γοφοί λειτουργούν ως ένα πιθανό δοχείο αποθήκευσης συναισθημάτων.  Προσφέρουν, επίσης, ένα «παράθυρο» στη συναισθηματική θεραπεία.

Γνωρίζοντας τους γοφούς σας

Για να δούμε πώς μπορούν οι γοφοί να αποθηκεύουν συναισθήματα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πρώτα τη λειτουργία και την ανατομία τους.

Το ισχίο είναι η περιοχή σε κάθε πλευρά της λεκάνης. Η άρθρωση αυτή καθαυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο μοναδικές αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα, υπεύθυνη για το βάρος, τη σταθεροποίηση του κορμού και τη μετακίνηση του άνω ποδιού.

Όσο πιο σφιχτοί είναι οι γοφοί σας, τόσο λιγότερη κινητικότητα έχει το σώμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και να εμποδίσει τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα και το ανέβασμα σκαλοπατιών. Οι σφιχτοί γοφοί μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν πρόσθια κλίση της λεκάνης που οδηγεί σε κακή στάση του σώματος και κακή ευθυγράμμιση του κεφαλιού και του λαιμού. Οι γοφοί επομένως παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία ολόκληρου του σώματος.

Βαθιά μέσα στην περιοχή της λεκάνης, η οποία περιλαμβάνει τα αναπαραγωγικά μας όργανα, είναι κεντρικά τοποθετημένος ο λαγονοψοΐτης μυς. Η μυϊκή αυτή ομάδα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του εσωτερικού ισχίου. Ο ψοΐτης αποτελεί το μυ που παρέχει τη βαθύτερη υποστήριξη στον κορμό μας, στηρίζοντας το άνω και κάτω μέρος του σώματος.

Πολλοί τύποι πόνου μπορούν να συνδεθούν με έναν αδρανή ή σφιγμένο ψόα μυ, ειδικά επειδή σταθεροποιεί τη σπονδυλική στήλη και επηρεάζει τη στάση του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση, η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής σας στήλης μπορεί να χάσει τη φυσική της κλήση, με αποτέλεσμα να εμφανίσει ευθειασμό ή υπερβολικά καμπύλη.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, ο παρατεταμένος χρόνος ακινησίας σε καθιστή θέση είναι μία από τις κύριες αιτίες για την περιορισμένη έκταση του ισχίου και της δυσφορίας (πόνου) που νιώθετε στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, λένε οι ειδικοί, η κακή στάση του σώματος συνδέεται με την εμφάνιση κατάθλιψης, κόπωσης, καθώς επίσης και με την εμφάνιση άγχους και πονοκεφάλων.

Το άγχος και το σώμα

Μέσα στους ψοΐτες βρίσκονται τα νεφρά τα οποία είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα των τοξινών στο σώμα, όπως και τα επινεφρίδια τα οποία ελέγχουν την απόκριση (αντίδραση) πάλης ή φυγής.

Η αντίδραση στην πάλη ή στη φυγή είναι η φυσική αντίδραση του σώματός σας στον αντιληπτό κίνδυνο. Η ανταπόκριση του μυ ψόα σε οποιοδήποτε είδος ψυχικού ή συναισθηματικού στρες, είναι το σφίξιμο. Μάλιστα, ακόμη και μετά το άγχος, η ένταση μπορεί να παραμείνει στο σώμα και την περιοχή του ισχίου, προκαλώντας πονοκεφάλους και πόνο στη μέση.

Ο σύνδεσμος μεταξύ συναισθημάτων και γοφών

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, ορισμένα συναισθήματα σχετίζονται με συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτοί οι συσχετισμοί αυτοί είναι καθολικοί σε όλους τους πολιτισμούς, αλλά και σε όλα τα φύλα.

Μια μελέτη του 2017 αναφέρει ότι τα συναισθήματα σχετίζονται με συγκεκριμένα όργανα στην ιατρική της Ανατολικής Ασίας. Δεδομένης της σχέσης που έχει ο λαγονοψοΐτης μυ με την απόκριση στην πάλη ή στη φυγή, είναι κατανοητό ότι το άγχος μπορεί να «παγιδευτεί» εκεί.

Επιπλέον, η περιοχή του ισχίου σχετίζεται με το ιερό τσάκρα, ένα ενεργειακό κέντρο που πιστεύεται από μερικούς ότι φιλοξενεί τη δημιουργική ενέργεια και τη σεξουαλικότητα, καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο συνδέεστε με τα συναισθήματά σας και τα συναισθήματα των άλλων. Όταν οι γοφοί είναι σφιγμένοι και συσπασμένοι, είναι πιθανό η ιερή ενέργεια που δεν εκφράζεται να παραμένει κολλημένη.

Τρόποι για να απελευθερώσετε παλιά συναισθήματα στους γοφούς

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να απελευθερώσετε το φόβο, το τραύμα και το άγχος που σχετίζονται με τους σφιγμένους γοφούς. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • σωματικές ασκήσεις
  • γιόγκα
  • τέντωμα
  • πρακτικές μυαλού-σώματος
  • μασάζ
  • εμπειρική θεραπεία

Σωματικές ασκήσεις

Οι σωματικές ασκήσεις προσφέρουν έναν τρόπο ενίσχυσης της σύνδεσης μυαλού και σώματος. Αυτές οι πρακτικές ευαισθητοποίησης του σώματος εστιάζουν στην εσωτερική σας εμπειρία καθώς εκτελείτε συγκεκριμένες ασκήσεις.

Οι σωματικές ασκήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Rolfing
  • shaking
  • Τεχνική Αλεξάντερ
  • Μέθοδο Feldenkrais
  • Ανάλυση κίνησης Laban

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κίνηση του σώματος είναι καθοριστικής σημασίας για την απελευθέρωση των συγκρατημένων συναισθημάτων. Αποτελεί, επίσης, έναν τρόπο ενεργοποίησης του λεμφικού συστήματος, που διευκολύνει τη διέλευση των λευκών αιμοσφαιρίων σε όλο το σώμα. Σε ό,τι αφορά τους γοφούς, πιο συγκεκριμένα, το κλειδί είναι να κινηθεί η σπονδυλική στήλη.

Γιόγκα, διατάσεις και πρακτικές μυαλού-σώματος

Η εξάσκηση στη γιόγκα είναι ένας άλλος τρόπος για να απελευθερωθεί η ένταση στους γοφούς και να κινηθεί ολόκληρο το σώμα.

Μερικές καλές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • χαιρετισμούς στον ήλιο
  • πυελικές διατάσεις
  • διατάσεις καμπτήρων ισχύου

Οι εναλλασσόμενες στάσεις και η συγχρονισμένη αναπνοή των χαιρετισμών στον ήλιο, αποτελούν έναν αξιόπιστο τρόπο να ενεργοποιήσετε την κίνηση στη σπονδυλική σας στήλη και να διατείνετε τους καμπτήρες των ισχίων σας. Επιπλέον, οι πυελικές εκτάσεις όπως μια γέφυρα εδάφους με πυελική κλίση μπορεί να λειτουργήσουν θεραπευτικά στους πόνους του λαγονοψοΐτη μυ.

Άλλες πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της έντασης και στην αύξηση της σύνδεσης νου-σώματος, περιλαμβάνουν:

  • τσι γκονγκ
  • Tai Chi
  • αϊκίντο
  • χορός
  • Πιλάτες

Κάντε μασάζ στην καμάρα του ποδιού

Στη ρεφλεξολογία, η καμάρα του ποδιού συσχετίζεται με τον μυ ψόα. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε αυτό τον τομέα, μπορείτε να αντιληφθείτε σε τι κατάσταση είναι ο λαγονοψοΐτης μυς, παρατηρώντας απλά το τόξο του ποδιού σας.

Εάν κάνετε μασάζ στο πόδι σας και αυτή η καμάρα έχει καταρρεύσει, τότε μπορεί να έχετε υπερβολικά τεντωμένους ψόες, ή αν είναι πραγματικά σφιχτή, μπορεί να έχετε πραγματικά πολύ σφιχτούς ψόες. Εφαρμόζοντας πίεση στην καμάρα του ποδιού, στα σημεία που βρίσκονται οι ψόες και τα επινεφρίδια, μπορείτε επίσης να απελευθερώσετε μέρος της έντασης στην περιοχή του ισχίου σας.

Ακούγοντας το σώμα σας

Μέσα από τις πρακτικές somatics, ένα είδος θεραπείας που δίνει έμφαση στη σύνδεση νου-σώματος, μπορείτε να μάθετε να παρατηρείτε και να κάνετε ειρήνη με τις σωματικές αισθήσεις. Η αντιμετώπιση του πόνου και των σωματικών συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με τις υποκείμενες ψυχολογικές αιτίες τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Εάν αντιμετωπίζετε τακτικά στρες, εξοικειωθείτε με το πώς νιώθετε και με το πού «κρύβεται» το άγχος στο σώμα σας. Εκτός από το να κουβεντιάσετε για την εμπειρία σας με έναν επαγγελματία υγείας, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την κίνηση για να απελευθερώσετε την αποθηκευμένη ένταση. Οι γοφοί είναι ένα σημαντικό δοχείο αποθήκευσης συναισθηματικού στρες, εξαιτίας της σύνδεσης του λαγονοψοϊτη μυ με τα επινεφρίδια και τη θέση του ιερού τσάκρα. Την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσετε μάθημα γιόγκα κάνοντας στάσεις για τη διάταση του ισχίου, ίσως παρατηρήσετε ότι συμβαίνουν πολλά περισσότερα από ένα απλό τέντωμα.