Ενώ τα απρόοπτα στην ζωή αποτελούν ίσως το μοναδικό δεδομένο, οι διατροφικές συνήθειες που έχουμε παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς θα ζούμε και θα μεγαλώσουμε στο μέλλον. Τουλάχιστον, αυτό επισημαίνει ο δρ. Alejandro Junger, καρδιολόγος, αποκαλύπτοντας ότι η πρωτεΐνη είναι κομβικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς και την μακροζωία.

Γιατί είναι σημαντική η πρωτεΐνη;

«Μπορούμε να μάθουμε πολλά για την υγεία της καρδιάς και την μακροζωία από την διατροφή των πληθυσμών στις Μπλε Ζώνες, καθώς φαίνεται να απολαμβάνουν μια ποιοτική μεγάλη σε διάρκεια ζωή με υψηλά επίπεδα υγείας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Alejandro Junger.

Ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά στο σύνολό τους, η πρωτεΐνη συγκεκριμένα αποτελεί ένα συστατικό ιδιαίτερα βοηθητικό στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένουν οι πιο δημοφιλείς πηγές πρωτεϊνών, τροφές όμως στις οποίες δεν στρέφονται οι κάτοικοι στις Μπλε Ζώνες. Αντ’αυτού δοκιμάζουν σύμφωνα με τον ίδιο:

Φυτικές πρωτεΐνες όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια και τόφου

Τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια και το τόφου μας χαρίζουν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, οι οποίες σύμφωνα με τον δρ. Alejandro Junger «συνοδεύονται» με άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά που προωθούν την υγεία της καρδιάς, όπως οι πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά.

Οι ξηροί καρποί είναι «must»

Οι ξηροί καρποί είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για την υγεία της καρδιάς, επισημαίνει ο δρ. Alejandro Junger. Ο λόγος για τον οποίο οι ξηροί καρποί είναι τόσο καλοί είναι επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (που βοηθούν στη ροή του αίματος) και μονοακόρεστα λιπαρά (που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων).

Διαφορετικοί τύποι ξηρών καρπών έχουν το δικό τους μοναδικό διατροφικό προφίλ, αλλά το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και κάνουν καλό στην καρδιά σας.