Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, ο ανθρώπινος οργανισμός, προκειμένου να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος, αυξάνει την εφίδρωση, με αποτέλεσμα να έχει αυξημένες απώλειες υγρών. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό (40-60%) του βάρους του ανθρώπινου σώματος είναι νερό.

Για να γίνει η αναπλήρωση των υγρών που χάνονται, θα πρέπει να αυξηθεί και η κατανάλωσή τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ακόμα και τα στερεά τρόφιμα παρέχουν στον οργανισμό μια ποσότητα υγρών. Τα φρούτα και τα λαχανικά μάλιστα είναι πλούσια σε νερό, γεγονός που εξηγεί και την έντονη επιθυμία για την κατανάλωσή τους τις ημέρες του καλοκαιριού.

Επομένως, η αναπλήρωση των υγρών μπορεί να γίνει με έναν συνδυασμό κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, αλλά και νερού. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 2-2,5 λίτρα υγρών ημερησίως. Στα υγρά περιλαμβάνονται τα υγρά που θα προσληφθούν μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, το νερό, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι κ.ά. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι το 80% των αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε νερό καλύπτεται από υγρά, ενώ το υπόλοιπο 20% από στερεά τρόφιμα.

Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να τονιστεί ότι η κατανάλωση του καφέ δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2 φλιτζάνια την ημέρα και ότι τα αναψυκτικά, αν δεν είναι τύπου light, έχουν αρκετές θερμίδες, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν και καφεΐνη.

Η καφεΐνη έχει διουρητική δράση, επομένως μπορεί να προκαλέσει αύξηση της απώλειας υγρών. Την προσπάθειά μας για σωστή ενυδάτωση συμπληρώνουν και τα αμυλούχα τρόφιμα, που είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πλιγούρι) και προσφέρουν υδατάνθρακες, οι οποίοι, καθώς αποθηκεύονται στο σώμα μας, συγκρατούν συγχρόνως και σημαντικές ποσότητες νερού.

Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση κρέατος, τα μεγάλα γεύματα με παχιές σάλτσες ή τα φαγητά τύπου φαστ-φούντ αυξάνουν χωρίς λόγο τις ήδη αυξημένες απαιτήσεις σε υγρά και οι καύσεις που γίνονται στον οργανισμό προκειμένου να χωνευτούν τα βαριά αυτά φαγητά παράγουν επιπλέον θερμότητα. Για τον λόγο αυτό συστήνεται να προτιμάμε τα ψάρια και τα θαλασσινά, που είναι πιο φτωχά σε λιπαρά και σαφώς πιο εύπεπτα από το κόκκινο κρέας. Άλλωστε, υπάρχει καλύτερη εποχή από το καλοκαίρι για να απολαύσουμε φρέσκα θαλασσινά, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο και άλλα θρεπτικά συστατικά;

Το αλκοόλ δεν ξεδιψά

Τα αλκοολούχα ποτά μπορεί στιγμιαία να ικανοποιούν το αίσθημα της δίψας και να παρέχουν στον οργανισμό υγρά, αλλά προκαλούν αυξημένη εφίδρωση, η οποία σε συνδυασμό με τη διουρητική τους δράση οδηγούν σε αυξημένη απώλεια υγρών και όχι τελικά σε αναπλήρωσή τους. Ακόμη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν αρκετές θερμίδες (1 γρ. αλκοόλης αποδίδει 7 θερμίδες). Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι άνδρες μπορούν να πίνουν 2 μερίδες την ημέρα και οι γυναίκες μία (1 μερίδα αντιστοιχεί σε 125 ml κρασί ή 330 ml μπίρα ή 45 ml ποτό).