Η αφυδάτωση του οργανισμού σας λόγω της ζέστης, η συχνή αποτρίχωση που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα στην ευαίσθητη περιοχή και η υγρασία στο μπικίνι σας όταν ντύνεστε πριν αυτό στεγνώσει, ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηριδίων. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούνται λοιμώξεις που σας ταλαιπωρούν.

Αν και συνήθως τα προβλήματα αυτά δεν είναι σοβαρά, μπορούν να γίνουν αρκετά ενοχλητικά ώστε να σας χαλάσουν τη διάθεση, ακόμη και τις διακοπές. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πρακτικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε θα έχετε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι, χωρίς λοιμώξεις.

Δείτε ποιες είναι οι συνηθέστερες απειλές για την υγεία μίας γυναίκας το καλοκαίρι, καθώς και οι τρόποι για να αποφύγετε τις «κακοτοπιές»:

Βακτηριακή κολπίτιδα

Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα σφιχτά σορτς μπορούν να αφήσουν τον κόλπο σας επιρρεπή σε τύπους βακτηριακών λοιμώξεων. Αυτό το υγρό, ζεστό περιβάλλον διαταράσσει τη χλωρίδα και το pH του κόλπου, καθιστώντας το περιβάλλον ιδανικό για τα βακτήρια για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν.

Για να προστατευθείτε από βακτηριακές λοιμώξεις, φορέστε εσώρουχα από φυσικά, διαπνεύοντα υλικά όπως το βαμβάκι ή το λινό. Κατά τη διάρκεια των ζεστών, υγρών βραδιών, μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να κοιμηθείτε χωρίς εσώρουχα. Αποφύγετε τα στενά ρούχα, το καθημερινό σερβιετάκι και τα ταμπόν. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα δεύτερο μαγιό για μετά το κολύμπι ώστε να διατηρείται στεγνή η περιοχή. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων και ποτών πλούσιων σε ζάχαρη.

Είτε βρίσκεστε σε κλιματιζόμενο γραφείο είτε έξω στην παραλία, πρέπει επίσης να σηκώνεστε και να κυκλοφορείτε συχνά. Εάν κάθεστε για πάρα πολύ ώρα, αυτό μπορεί να  αυξήσει σημαντικά τη θερμοκρασία στον κόλπο σας.

Μυκητίαση

Ο καυτός καιρός του ελληνικού καλοκαιριού αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο για λοιμώξεις από μήκυτες. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για αυτές τις φαγούρες, τις δυσάρεστες λοιμώξεις με παρόμοιες στρατηγικές με τη βακτηριακή κολπίτιδα: φορέστε φαρδιά βαμβακερά ρούχα και μετακινηθείτε συχνά.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε το πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής με σκληρά σαπούνια. Αν και μπορεί να μην αισθάνεστε πολύ φρέσκια εκεί κάτω το καλοκαίρι, τα προϊόντα για το πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής μπορούν να μειώσουν τα καλά βακτήρια που έχετε στον κόλπο σας, διαταράσσοντας το φυσιολογικό pH στην περιοχή. Όταν το pH στον κόλπο σας γίνει πολύ όξινο, οι μύκητες μπορεί να αναπτυχθούν εξαιρετικά γρήγορα.

Αν νιώθετε ότι πρέπει να φρεσκαριστείτε ανάμεσα στα ντους, χρησιμοποιείστε τα ειδικά μαντηλάκια καθαρισμού που υπάρχουν στο εμπόριο. Χρησιμοποιήστε αυτά τα μαντηλάκια με τον ίδιο τρόπο που θα χρησιμοποιούσατε το χαρτί υγείας: σκουπίστε από μπροστά προς τα πίσω με μια απαλή κίνηση.

Ουρολοίμωξη

Μία από τις κορυφαίες αιτίες λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος είναι η αφυδάτωση. Κάτι που μπορεί σε μία γυναίκα εύκολα, κατά τη διάρκεια των θερμών καλοκαιρινών μηνών στη χώρα μας, λόγω της εφίδρωσης που προκαλεί η ζέστη, αλλά και γιατί συχνά, για πρακτικούς λόγους, οι γυναίκες δεν ουρούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως όταν περνούν τη μέρα τους στην παραλία.

Όταν δεν λαμβάνετε ικανοποιητικές ποσότητες υγρών, τα βακτήρια από τα οποία θα απαλλαγείτε κανονικά όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο, καταλήγουν να παραμένουν στο ουροποιητικό σας σύστημα, να πολλαπλασιάζονται και να προκαλούν λοιμώξεις.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο για ουρολοίμωξη, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό όλη την ημέρα. Μην αναβάλετε την επιθυμία για ούρηση. Επιδιώξετε την ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.

Θυλακίτιδα

Πολλές γυναίκες κάνουν επιπλέον προσπάθειες αποτρίχωσης πριν φορέσουν μπικίνι το καλοκαίρι. Ωστόσο, αν ξυριστείτε αμέσως πριν πάτε στην πισίνα ή στη θάλασσα, μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο για λοίμωξη του δέρματος. Αμέσως μετά το ξύρισμα ή το κερί, το δέρμα σας είναι ευαίσθητο και τα ωοθυλάκια σας είναι ορθάνοιχτα. Αυτό διευκολύνει τα βακτήρια και άλλα μικρόβια να ερεθίσουν το δέρμα σας, δημιουργώντας κόκκινα σπυράκια γύρω από τον θύλακα της τρίχας, ακόμα και φυσαλίδες με πύον, που μπορεί να είναι επώδυνα ή να προκαλούν κνησμό.

Αντ’ αυτού, φροντίστε να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 24 πριν βουτήξετε στο νερό. Διατηρείστε την ευαίσθητη περιοχή καθαρή και εφαρμόστε αυστηρές πρακτικές υγιεινής σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το αιδοίο, όπως πετσέτες, ξυράφι κλπ. Διατηρήστε το δέρμα στην περιοχή που αποτριχώσατε ενυδατωμένο, για να το βοηθήσετε να επουλωθεί γρήγορα και αποφύγετε τα στενά, συνθετικά εσώρουχα.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν, παρά τις δικές σας ενέργειες, απευθυνθείτε σε έναν γυναικολόγο, ο οποίος αφού σας εξετάσει θα σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αντιμετώπιση.