Ο κίνδυνος μας αφορά όλους, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), καθώς οι περιβαλλοντικές αλλαγές απειλούν την ανθρώπινη υγεία και τη συνολική ευεξία. Μπορείτε να δοκιμάσετε τους ακόλουθους τύπους άσκησης για να μειώσετε τόσο τα επίπεδα λίπους όσο και το αποτύπωμα άνθρακα.

Πεζοπορία

Εκμεταλλευθείτε μια ελεύθερη ημέρα και εξερευνήστε φυσικά τοπία, επιλέγοντας την πεζοπορία, η οποία τονώνει όχι μόνο τους μυς λόγω της ανομοιομορφίας του φυσικού εδάφους αλλά και τη διάθεση.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η πεζοπορία μπορεί να σας βοηθήσει να «χτίσετε» ισχυρούς μυς και οστά, να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία, να μειώσετε τον κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων και να βελτιώσετε την ισορροπία σας.

Ενα επιπλέον bonus; Η πεζοπορία μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλά ψυχικά. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Stanford, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Proceedings of the National Academy of Science», επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που περπατούν στη φύση εμφανίζουν μειωμένη δραστηριότητα σε εγκεφαλική περιοχή η οποία σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Τρέξιμο & περπάτημα

Το τρέξιμο και το περπάτημα αποτελούν φιλικές προς το περιβάλλον ασκήσεις που δεν απαιτούν αυτοκίνητο, καθώς μπορείτε να τις κάνετε ακριβώς έξω από την πόρτα σας. Αν και ο διάδρομος αποτελεί μια καλή επιλογή, με το περπάτημα και το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους μπορείτε να ενεργοποιήσετε διαφορετικούς μυς των ποδιών, καθώς το έδαφος αλλάζει συχνότερα.

Το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους δημιουργεί επίσης καλύτερη οικονομία τρεξίματος, η οποία ισοδυναμεί με το ποσό ενέργειας που χρησιμοποιείτε κατά την ένταση στην αερόβια άσκηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Biology of Sport».

Εξοπλισμός από καθημερινά αντικείμενα στο σπίτι

Αν μας έχει μάθει κάτι η πανδημία, είναι ότι μπορούμε να γυμναστούμε στο σπίτι με τον δικό μας εξοπλισμό από καθημερινά αντικείμενα:

· Χρησιμοποιήστε μια σταθερή καρέκλα για να ενδυναμώσετε τους τρικεφάλους. Τεντώστε τα πόδια σας μακριά από την καρέκλα, λυγίστε τα γόνατά σας στις 90 μοίρες και τοποθετήστε τα χέρια σας στο μπροστινό μέρος της καρέκλας.

Κρατώντας τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα των γοφών σας, χαμηλώστε αργά προς τα κάτω έως ότου οι αγκώνες σας λυγίσουν περίπου στις 90 μοίρες και στη συνέχεια πιέστε ξανά προς τα πάνω.

· Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπουκάλια νερού αντί για τα κλασικά βαράκια, τα οποία μπορείτε να βάλετε στο ψυγείο αφού τελειώσετε την προπόνησή σας, για να αποφύγετε τη σπατάλη νερού.

· Χρησιμοποιήστε μια μπάλα τένις για να ενδυναμώσετε τη λαβή του χεριού σας ή οποιοδήποτε μπαλάκι από εύκαμπτο υλικό.

· Ακόμα και ο τοίχος σας μπορεί να γίνει μέρος της προπόνησής σας, καθώς μπορείτε να κάνετε push-ups. Σταθείτε δύο βήματα μακριά από τον τοίχο, απλώστε τα χέρια σας και ακουμπήστε τα στον τοίχο λίγο πιο ανοιχτά από τους ώμους σας. Χρησιμοποιήστε το σωματικό σας βάρος για να χαμηλώσετε και στη συνέχεια ωθήστε τον εαυτό σας προς τα πάνω.

Μια και θα γυμνάζεστε στο σπίτι, είναι σημαντικό να θυμάστε:

· Μην κρατάτε την αναπνοή σας όσο γυμνάζεστε.

· Οταν σηκώνετε βάρος ή σπρώχνετε, εκπνεύστε. Οταν χαλαρώνετε, εισπνεύστε.

Ποδηλασία στο βουνό

Μπορείτε να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα ενώ γυμνάζεστε πάνω σε δύο τροχούς και να απολαύσετε μια μικρή δόση αδρεναλίνης κάνοντας ποδηλασία στο βουνό.

Παράλληλα μπορείτε να επωφεληθείτε ποικιλοτρόπως, αφού το πεντάλ ενισχύει τη μυϊκή δύναμη στα πόδια σας και είναι μια δραστηριότητα που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, αποτελώντας μια καλή εναλλακτική για το τρέξιμο.

Τα κέρδη που αποκομίζετε από την ποδηλασία μπορούν να βελτιώσουν και την καθημερινότητά σας, καθώς θα σας είναι πιο εύκολο να ανεβείτε τα σκαλιά ή και να κουβαλήσετε τα ψώνια από το σουπερμάρκετ.

Βόλεϊ

Μπορείτε να διασκεδάσετε και να γυμναστείτε παρέα με τα κοντινά σας πρόσωπα όπως η οικογένειά σας, επιλέγοντας ένα ομαδικό άθλημα όπως το βόλεϊ. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια μπάλα, την οποία μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε πολλές φορές.

Οι κινήσεις των χεριών προς τα πάνω, η ώθηση της μπάλας και η αναπήδηση ενισχύουν τις βασικές μυϊκές ομάδες των χεριών και των ποδιών, ενδυναμώνοντας την πλάτη αλλά και τους γλουτούς σας. Ταυτόχρονα «καίτε» θερμίδες και χάνετε λίπος, προστατεύοντας τον πλανήτη.

Yoga

Για να διατηρήσετε τη φόρμα σας, είναι σημαντικό να βρίσκεστε πάντα σε κίνηση. Μπορείτε να δοκιμάσετε τη yoga, καθώς ακόμα και λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα μπορούν να ενδυναμώσουν το σώμα, διατείνοντας τις βασικές μυϊκές ομάδες που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Ταυτόχρονα οι ελεγχόμενες αναπνοές και οι συντονισμένες κινήσεις μάς επιτρέπουν ένα διανοητικό διάλειμμα από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις, εντείνοντας ένα αίσθημα χαλάρωσης που διαρκεί.

Στη λίστα με τα πολλά της οφέλη έρχεται να προστεθεί ότι είναι και φιλική προς το περιβάλλον, αφού απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό και όχι τη χρήση μηχανημάτων, όπως ένα χαλάκι ή μια πετσέτα, εργαλεία που μπορείτε να βρείτε και στο σπίτι.

Eco-friendly μυστικά

Επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια

Τα πλαστικά απορρίμματα εντείνουν την ανησυχία των επιστημόνων και τα πλαστικά μπουκάλια αποτελούν μεγάλο μέρος του προβλήματος. Μπορείτε να τα περιορίσετε, μειώνοντας δραστικά και το αποτύπωμα άνθρακα, επενδύοντας σε μερικά επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού.

Είτε ασκείστε έξω είτε απλώς περπατάτε, το νερό είναι απαραίτητο για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και γεμάτοι ενέργεια. Η αντικατάσταση των πλαστικών μπουκαλιών με επαναχρησιμοποιούμενα από ανοξείδωτο ατσάλι ή γυαλί θα διατηρήσει το νερό ή τον χυμό σας και θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ανακυκλώστε τα παλιά

Η ανακύκλωση είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βοηθήσουμε τον πλανήτη. Η καθημερινή γυμναστική σίγουρα θα κάνει τα παπούτσια σας να φθαρούν και να μην είναι λειτουργικά. Ως εκ τούτου είναι πιθανό να χρειαστείτε περισσότερα από δύο ζευγάρια.

Μόλις παίρνετε καινούργια, αντί να πετάξετε τα παλιά αφήστε τα για ανακύκλωση. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με παλιά ρούχα και άλλα fitness αξεσουάρ.

Μειώστε το αποτύπωμα τροφίμων

Ενα άλλο σημαντικό συστατικό των προπονήσεών σας είναι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η κατανάλωση του σωστού φαγητού τη σωστή στιγμή θα σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε την απόδοση της άσκησής σας και να διατηρήσετε την υγεία σας.

Μαζί με όλες τις παραπάνω συμβουλές, η σωστή διατροφή χωρίς σπατάλη τροφίμων θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια eco-friendly καθημερινότητα. Ο προγραμματισμός των γευμάτων σας εκ των προτέρων θα σας βοηθήσει να αγοράσετε τη σωστή ποσότητα, ενώ επιλέγοντας βιολογικά τρόφιμα θα προσλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.