Οι τεχνικές μείωσης του στρες με βάση την ενσυνειδητότητα, όπως ο διαλογισμός και η yoga, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της ημικρανίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το JAMA Internal Medicine.

Ο κίνδυνος ημικρανίας διπλασιάζεται στις γυναίκες όταν..

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα γυναικών, περίπου στην ηλικία των σαράντα ετών, οι οποίες εκδήλωναν από τέσσερα έως είκοσι ημικρανικά επεισόδια τον μήνα.

Αυτό είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα, καθώς οι γυναίκες πάσχουν συχνότερα συγκριτικά με τους άνδρες ενώ σύμφωνα με διαφορετική μελέτη, διαπιστώθηκε ότι μετά τα 42 χρόνια, ο κίνδυνος της ημικρανίας διπλασιάζεται.

Σύμφωνα με την δρ. Rebecca Erwin Wells από το Forest Baptist Health, επικεφαλής συγγραφέας της πρώτης μελέτης, τα δύο τρίτα των ασθενών δεν βρίσκουν ανακούφιση μέσω φαρμάκων, με τις τεχνικές μείωσης του στρες με βάση την ενσυνειδητότητα να σχετίζεται με πολλές βελτιώσεις σε παθήσεις με χρόνιο πόνο.

Αισιόδοξα ευρήματα

Στα πλαίσια της μελέτης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες για οκτώ εβδομάδες. Η πρώτη δοκίμασε τον διαλογισμό και την yoga ενώ η δεύτερη έλαβε ολοκληρωμένη πληροφόρηση σχετικά με τις ημικρανίες, το άγχος και άλλα κοινά αίτια.

Και οι δύο ομάδες είδαν μείωση στη συχνότητα της ημικρανίας, αλλά η ομάδα συνειδητοποίησης είχε πιο σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά:

  • Την καλύτερη ποιότητα ζωής.
  • Τα μειωμένα προβλήματα στην καθημερινότητα.
  • Την υψηλότερη αυτό-αποτελεσματικότητα.
  • Τον μειωμένο πόνο.
  • Τα χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.