Ενας από τους πιο δημοφιλείς όρους των ημερών είναι εκείνος του «mushroom coffee», ο καφές δηλαδή μανιταριών που αποτελεί μία πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή αντί του κλασικού καφέ με εκχυλίσματα φαρμακευτικών μανιταριών.

Αν και νέα ανερχόμενη τάση, στην πραγματικότητα τα μανιτάρια φαίνεται να είχαν χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο καφέ στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι κόκκοι καφέ δεν ήταν διαθέσιμοι.

Υπάρχει επίσης εκτεταμένη ιστορία μαγειρικής και φαρμακευτικής χρήσης μανιταριών σε ασιατικές χώρες, ειδικά για την κινεζική ιατρική, χάρη στις ωφέλιμες επιδράσεις τους στην υγεία.

Τι είναι ο mushroom coffee

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν για τον καφέ μανιταριών πιθανότατα να φανταστούν ένα σκουρόχρωμα ρόφημα με μανιτάρια να επιπλέουν. Ευτυχώς όμως, δεν είναι έτσι. Αντίθετα, περιλαμβάνει ένα λεπτό μείγμα αλεσμένων μανιταριών και κόκκων καφέ, που ο συνδυασμός του δημιουργεί ένα σκούρο, λείο και απαλό ρόφημα.

Για τον καφέ μανιταριών χρησιμοποιούνται συνήθως φαρμακευτικά εκχυλίσματα μανιταριών. Τα μανιτάρια που χρησιμοποιούνται στον συγκεκριμένο τύπο καφέ, περνούν μια διαδικασία ξήρανσης και εκχύλισης για να βγάλουν τις ευεργετικές ενώσεις, οι οποίες στη συνέχεια αναμειγνύονται σε κανονικό καφέ.

«Αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο καφές μανιταριών έχει παρόμοια γεύση με τον κλασικό καφέ» επισημαίνει η διαιτολόγος Ryanne Lachman.

Πώς φτιάχνεται

Για να δημιουργηθεί ο καφές των μανιταριών τα καρποφόρα σώματα των μανιταριών εκχυλίζονται και μετατρέπονται σε οργανική σκόνη που δεν περιέχει πρόσθετα. Μέσω μιας διαδικασίας διπλής εκχύλισης, τα μανιτάρια αφυδατώνονται, αλέθονται σε λεπτή σκόνη και αναμειγνύονται σε αλεσμένους κόκκους καφέ, με την αναλογία συνήθως να είναι 1 προς 1.

Μπορείτε να αγοράσετε καφέ μανιταριών ως πακέτα στιγμιαίου καφέ, αλλά και ως μείγματα αλεσμένου. Μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους με τον κανονικό καφέ για να φτιάξετε νόστιμο λάτε ή μόκα.

Πώς μας ωφελεί

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για εκατοντάδες χρόνια. Οι ενώσεις που εξάγονται από τα φαρμακευτικά μανιτάρια ονομάζονται προσαρμογόνα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την ανταπόκριση του σώματος στο στρες.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή οφέλη περιλαμβάνουν: Καλύτερο ύπνο, λιγότερο στρες, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιωμένη μνήμη, υψηλότερα επίπεδα ενέργειας, μειωμένους μυϊκούς πόνους, μειωμένα επίπεδα φλεγμονών.

«Γενικότερα τα μανιτάρια έχουν ορισμένα οφέλη, με ένα από τα πιο σημαντικά να περιλαμβάνει τη μείωση της φλεγμονής. Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ryanne Lachman.

Ο καφές μανιταριών περιέχει επίσης λιγότερη καφεΐνη από τον κανονικό καφέ, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους που έχουν αϋπνία ή υπερένταση όταν πίνουν κλασικό καφέ.

Μανιτάρια… δόσεις ευεξίας

Τα καλά νέα είναι ότι τα μανιτάρια από μόνα τους είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Εκτός του «mushroom coffee», μπορείτε να προσθέσετε τα μανιτάρια στις σαλάτες σας ή σε πιάτα ζυμαρικών για να απολαύσετε εκτός της πλούσιας γεύσης τα αντιφλεγμονώδη και τα αντιοξειδωτικά οφέλη.