Το να κάνετε ένα μασάζ στον σύντροφό σας μπορεί να βελτιώσει τόσο το δικό του αίσθημα ευημερίας όσο και το δικό σας. Αυτό είναι το βασικό εύρημα της έρευνας των Sayuri Naruse και Dr Mark Moss από το Πανεπιστήμιο Northumbria που παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας στο Μπράιτον.

Πώς ωφελεί το μασάζ το ζευγάρι

Η Sayuri Naruse, επικεφαλής ερευνήτρια, σχολίασε: «Τα οφέλη από τη λήψη μασάζ από έναν επαγγελματία είναι καλά τεκμηριωμένα, αλλά αυτή η έρευνα δείχνει πώς ένα παρόμοιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί από ζευγάρια με λίγη εκπαίδευση και εμπειρία».

Η ευημερία των ζευγαριών, το αντιληπτό άγχος και η αντιμετώπιση των δυσκολιών επηρεάστηκαν θετικά από την συνεδρία μασάζ, με καμία από αυτές τις επιδράσεις να μην έχει μειωθεί σημαντικά σε συνέχεια τριών εβδομάδων μετά το τέλος της περιόδου αναφοράς.

Τα ζευγάρια διαπίστωσαν επίσης ότι η σωματική και συναισθηματική τους ευεξία βελτιώθηκε σημαντικά μετά την ολοκλήρωση κάθε συνεδρίας μασάζ, πράγμα που ίσχυε και για εκείνον που λάμβανε αλλά και για εκείνον που έκανε το μασάζ.

Από τα ζευγάρια που συμμετείχαν στη μελέτη, το 91% είπε ότι θα συνιστούσαν αμοιβαίο μασάζ στους φίλους και την οικογένειά τους.

Πόσο διαρκούν τα οφέλη

Με προηγούμενες έρευνες που έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια τείνουν να λειτουργούν ως ζευγάρι όταν αντιμετωπίζουν άγχος, κάνοντας μασάζ ο ένας στον άλλο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διασφάλιση της σταθερότητας των σχέσεων.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το μασάζ μπορεί να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για τα ζευγάρια να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική τους ευεξία ενώ ταυτόχρονα δείχνουν στοργή μεταξύ τους» επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν επίσης ότι αυτές οι θετικές επιδράσεις ενός σύντομου μασάζ μπορεί να είναι μακράς διαρκείας, όπως αντανακλάται στο 74% του δείγματος που συνεχίζει να χρησιμοποιεί μασάζ μετά την ολοκλήρωση της μελέτης».