Πολλοί είναι οι άνθρωποι που το απόγευμα μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με το αίσθημα κόπωσης ή και εξάντλησης, ακόμα και αν το προηγούμενο βράδυ κοιμήθηκαν αρκετά και ξύπνησαν ανανεωμένοι. «Διαφορετικοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν» επισημαίνει ο δρ. Vivek Cherian, γιατρός στο University of Maryland Health System.

Που οφείλεται η κόπωση το απόγευμα;

«Εάν τείνετε να καταναλώνετε αρκετά φλιτζάνια καφέ το πρωί, τότε η καφεΐνη μπορεί να απομακρύνεται από το σύστημά σας το απόγευμα και ως εκ τούτου να νιώσετε κουρασμένοι» εξηγεί.

Η ώρα που θα φάτε το μεσημεριανό σας μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο, σύμφωνα με τον δρ. Vivek Cherian. Ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κούρασης καθώς το σώμα σας εργάζεται για να αφομοιώσει όλο το φαγητό.

Το ίδιο ισχύει και με μία δύσκολη προπόνηση. «Εάν κάνετε μια έντονη προπόνηση νωρίς το πρωί, τότε το απόγευμα μπορεί να «πέσετε», πράγμα που ισχύει εάν τώρα ξεκινήσατε να γυμνάζεστε πιο τακτικά ή έντονα» επισημαίνει ο ίδιος.

Πώς θα την ξεπεράσετε

Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και αν έχετε κοιμηθεί επαρκώς, μπορεί να μην είναι δυνατό να αποφύγετε την κούραση ή την υπνηλία κατά τις απογευματινές ώρες. Ωστόσο, είναι σημαντικό σύμφωνα με τον δρ. Vivek Cherian να αποφύγετε ένα ακόμα φλιτζάνι καφέ καθώς μπορεί να διαταράξετε τον ύπνο σας.

Αντ’αυτού επιλέξτε νερό για να τονώσετε τον οργανισμό σας και να ενισχύσετε την ενυδάτωσή του.

Μπορεί επίσης να δοκιμάσετε να περπατήσετε για λίγο σε εξωτερικό χώρο. Η φυσική κίνηση θα τονώσει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και το φως του ήλιου βοηθά τον εγκέφαλο να ξυπνήσει φυσικά.