Το κάλιο είναι απαραίτητο για την ευημερία μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή ρύθμιση των καρδιακών παλμών, ελέγχει την ισορροπία οξέων-βάσεων, συμβάλλει στην πραγματοποίηση της σύσπασης των μυών, ρυθμίζει την πίεση και συμμετέχει στη σύνθεση του γλυκογόνου.

Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς σπασμούς ή αδυναμία, δυσκοιλιότητα και μυϊκή κόπωση. Τα καλά νέα είναι όμως ότι μπορείτε να το βρείτε εύκολα και γρήγορα σε φυσικές τροφές, που εκτός από απολαυστικές είναι και «πηγές» καλίου.

Που βρίσκουμε κάλιο

Μερικές από τις πιο θρεπτικές τροφές σε κάλιο, περιλαμβάνουν:

Πορτοκάλια

Ένα φλιτζάνι με το χυμό τους περιέχει 503 mg καλίου. Εάν δεν θέλετε να στύψετε το δικό σας χυμό, τότε μπορείτε να αναζητήσετε 100 % καθαρό χυμό πορτοκαλιού που δεν έχει πρόσθετη ζάχαρη και συμπληρώματα.

Αν ο χυμός πορτοκαλιού δεν είναι ο αγαπημένος σας, μπορείτε να τον συνδυάσετε με χυμούς άλλων φρούτων και να δημιουργήσετε το δικό σας θρεπτικό smoothie.

 Πατάτες

Οι πατάτες στο φούρνο είναι μια εξαιρετική προσθήκη σχεδόν σε κάθε γεύμα και μόνο μία ψητή πατάτα θα σας προσφέρει 925 mg καλίου. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για γυναίκες άνω των 19 ετών που δεν είναι έγκυες ή θηλάζουν είναι 2.600 mg.

Οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε περίπου 2.500 mg έως 2.900 mg την ημέρα. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για άνδρες 19 ετών και άνω είναι 3.400 mg.

Σπανάκι

ο σπανάκι προσφέρει εκπληκτική ευελιξία στα γεύματά σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σούπες, σαλάτες και σάντουιτς. Προσθέστε σπανάκι στα πιάτα των ζυμαρικών σας για μια θρεπτική πινελιά, πλούσια σε κάλιο.

Με μισό φλιτζάνι (125mL) παίρνετε 420 mg καλίου.

Φασόλια

Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα αποξηραμένα φασόλια ή μπιζέλια θα σας δώσει από 300 έως 475 mg καλίου. Η προσθήκη φασολιών στη διατροφή σας μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών, ψευδαργύρου, πρωτεϊνών, φυλλικού οξέος, ακόμη και καλίου.

Μερικές εναλλακτικές επιλογές περιλαμβάνουν τα φασόλια σε μπουρίτο ή και μαζί με νάτσο.