Νέα έρευνα έδειξε ότι εκείνοι με υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών λιπαρών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερη πρόσληψη. Η υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Γαλακτοκομικά λιπαρά κατά καρδιαγγειακών παθήσεων

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνδύασαν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης σε πάνω από 4.000 Σουηδούς ενήλικες με εκείνους από 17 παρόμοιες μελέτες σε άλλες χώρες, δημιουργώντας τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών λιπαρών και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Ο δρ Matti Marklund από το George Institute for Global Health του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health και το Uppsala University δήλωσε ότι με την αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως, απαιτείται καλύτερη κατανόηση των επιδράσεων στην υγεία.

«Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα είχαν όντως τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτές οι σχέσεις είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, αλλά χρειαζόμαστε περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε καλύτερα τον πλήρη αντίκτυπο των γαλακτοκομικών λιπαρών και τροφίμων στην υγεία» επισημαίνει ο ίδιος.

«Ενώ τα ευρήματα ενδέχεται να επηρεάζονται εν μέρει από άλλους παράγοντες εκτός από το γαλακτοκομικό λίπος, η μελέτη μας δεν υποδηλώνει καμία βλάβη του γαλακτοκομικού λίπους καθαυτή», δήλωσε ο δρ. Matti Marklund.

Τα γαλακτοκομικά δεν βλάπτουν την καρδιά

Η κύρια συγγραφέας δρ. Kathy Trieu από το George Institute for Global Health επεσήμανε ότι η κατανάλωση ορισμένων γαλακτοκομικών τροφίμων, ιδίως των προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, έχει προηγουμένως συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά.

«Τα αυξανόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος των γαλακτοκομικών τροφίμων στην υγεία μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από τον τύπο – όπως τυρί, γιαούρτι, γάλα και βούτυρο – και όχι από την περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που έχει δημιουργήσει αμφιβολίες εάν η αποφυγή των γαλακτοκομικών λιπαρών συνολικά είναι ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία», ανέφερε.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η μείωση του λίπους γαλακτοκομικών προϊόντων ή η πλήρης αποφυγή τους ίσως τελικά να μην αποτελεί και την καλύτερη επιλογή για την υγεία της καρδιάς» καταλήγουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το στο Google News