Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει πολύ αποδοτικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης. Η αποτοξίνωση, δηλαδή, αποτελεί µια σηµαντικότατη φυσική και άκρως απαραίτητη διαδικασία του οργανισµού. Ο µεταβολισµός των διάφορων ουσιών που βρίσκονται µέσα στις τροφές και γενικότερα των θρεπτικών συστατικών έχει ως αποτέλεσµα τη φυσιολογική παραγωγή στον οργανισµό άχρηστων, τοξικών σε µεγάλες συγκεντρώσεις, ουσιών. Όταν λοιπόν τρώµε κάτι, ο οργανισµός µας το διασπά σε διάφορες ενώσεις, κάποιες εκ των οποίων πρέπει να αποβληθούν. Η διαδικασία αποβολής αυτών µέσω της ούρησης, των κοπράνων, του ιδρώτα αποτελεί τη φυσική µας αποτοξίνωση. Επομένως, βασικό ζητούµενο είναι να ενεργοποιήσουµε όσο το δυνατόν καλύτερα τους µηχανισµούς φυσικής αποτοξίνωσης που διαθέτει ο ίδιος µας ο οργανισµός.

Υπάρχουν τροφές που περιέχουν συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να ενισχύσει τους φυσικούς του μηχανισμούς αποτοξίνωσης. Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που θα βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή.

*Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Είναι πλούσια σε νερό, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά. Φυσική αποτοξίνωση χωρίς φρούτα και λαχανικά δεν νοείται. Προτιμάμε σπιτικές σούπες λαχανικών, για ακόμη μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών.

*Νερό και αφεψήματα

Η πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να διώξει τις περιττές τοξίνες.

*Καφές

Ο καφές έχει συσχετιστεί με ενεργοποίηση της φυσικής μας αποτοξίνωσης, τόσο γιατί αυξκάνει την κινητικότητα του εντέρου όσο και γιατί ενισχύει τους μηχανισμούς διούρησης και αποβολής των περιττών τοξινών. Μάλιστα, πρόσφατη ελληνική μελέτη συνδέει την κατανάλωσή του με περιορισμό της όρεξης για φαγητό και ενίσχυση της απώλειας βάρους.

*Μπαχαρικά και αρωματικά

Ξίδι, λεμόνι, πιπέρι, αλλά και βασιλικός, μαϊντανός κ.λπ. ενεργοποιούν τους βιολογικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης, ενώ παράλληλα μας βοηθούν να περιορίσουμε το αλάτι, το οποίο ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την κατακράτηση υγρών και τοξινών στο σώμα μας.

*Ψάρι

Αποτελεί μια άπαχη μορφή πρωτεΐνης που μας δίνει τη δυνατόητα να υποκαταστήσουμε την πρωτεΐνη ζωικών προϊόντων,. όπως το κρέας και τα πουλερικά που έχουν αρκετέ ςτοξίνες. Προσοχή φυσικά πρέπει να δίνουμε σε κονσέρβες και καπνιστά που περιέχουν αλάτι.